PlusMijn Amsterdam

Bibi van der Velden: 'In hart en nieren ben ik het meest Amsterdammer'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Bibi van der Velden.

Misha Melita
Bibi van der Velden: 'Het Anne Frank Huis is lang in de familie van mijn moeder geweest' Beeld Tammy van Nerum
Bibi van der Velden: 'Het Anne Frank Huis is lang in de familie van mijn moeder geweest'Beeld Tammy van Nerum

Museum

"Het Anne Frank Huis is lang in de familie van mijn moeder geweest, zij waren de eigenaren van dat pand. Op een gegeven moment hebben ze het aan de staat geschonken, maar ik kan me herinneren dat we als kinderen het Achterhuis in mochten. Dat heeft toen veel indruk gemaakt, al besefte ik later pas wat het allemaal betekende. Ik was vier of vijf, maar ik voelde wel dat het een plek was met betekenis."

Het Anne Frank Huis Beeld Tammy van Nerum
Het Anne Frank HuisBeeld Tammy van Nerum

Café

"We wonen nu tijdelijk in de Utrechtse­dwarsstraat, dus we komen veel in de Café de Huyschkaemer. Maar we zitten ook vaak bij Festina Lente, om de hoek van onze studio."

Mijn buurt

"We hebben lang in Oost gewoond, maar nu dus in het centrum, dat heeft ook wel wat. Oost is meer een dorp dat aan de stad is vastgegroeid, je hebt hier meer het gevoel dat je in de stad bent."

Concertzaal

"Mijn broertje neemt me vaak mee naar het theater of naar een concert. Vorige week was ik nog bij de Black Eyed Peas, in Afas Live. Maar ik vind het ook gaaf aan Amsterdam dat je van die kleinere podia hebt, zoals Paradiso of de Melkweg. Als je daar naar een concert gaat, heb je het gevoel dat de artiest voor jou zingt; er is een intieme sfeer."

Uitgaan

"Ik was echt een kind van de jaren negentig, vanaf mijn 15de was ik elke vrijdag en zaterdag en soms ook nog wel doordeweeks in de iT, de RoXY of de Escape... Die tijd, die echt geweldig was, heb ik vol meegepakt. De scene is erg veranderd, ik heb het idee dat het nu meer om festivals draait dan om clubs. Ik ga af en toe nog wel naar een festival: ik heb mijn man zelfs op Valtifest leren kennen."

Kerk

"Wat ik bijzonder vind is Ons' Lieve Heer op Solder, omdat dat een mooi kerkje is, maar ook een mooi voorbeeld van hoe Amsterdam van oudsher een liberale stad is geweest. In die tijd van het protestantisme werd het verboden, maar wel gedoogd; iedereen wist dat er op die zolder een katholiek kerkje was."

Geheim adresje

"Op de Elandsgracht heb je De Looier, dat heet tegenwoordig Antiekcentrum Amsterdam. Daar hebben ze jammer genoeg wel minder dan een paar jaar geleden, maar er zijn nog een paar stalletjes waar ze heel mooie dingen verkopen. Ik ga er ook heen voor inspiratie voor juwelen. Ik heb er een keer een eitje van been gevonden, met een barst erin gemaakt. Als je het op een bepaalde manier kantelt, komt er een vogelhoofdje uit. Dat zijn van die dingen... die worden niet meer zo gemaakt."

De Looier Beeld Tammy van Nerum
De LooierBeeld Tammy van Nerum

Favoriete modewinkel

"Tenue de Nîmes vind ik een mooie winkel, vooral voor mannen. En een bijzonder merk vind ik Denham. Heel Amsterdams, ook al is hij Engels. Hij is een ambachtsman en heeft jeans naar een next level gebracht. Hij is ook echt geboren voor wat hij doet: Denham is zijn achternaam."

Modezaak Denham Beeld Tammy van Nerum
Modezaak DenhamBeeld Tammy van Nerum

Amsterdam voor kinderen

"Mijn dochter Charlie (6) vindt Het Kleine Weeshuis in het Amsterdam Museum helemaal te gek. Daar krijg je een soort armband en kun je allemaal deurtjes openmaken en dan vertellen ze vanuit kinderperspectief het verhaal van het kinderweeshuis dat daar vroeger zat. Daar moeten we vaak naartoe. En daarna door naar bakker Van Stapele, waar ze maar één koekje verkopen - van witte chocola met karamel. Die zijn superlekker, maar het staat tegenwoordig in alle toeristenboekjes, dus er is altijd een rij."

Het Kleine Weeshuis Beeld Tammy van Nerum
Het Kleine WeeshuisBeeld Tammy van Nerum

De stad ontvluchten

"We hebben een huis gekocht in Portugal, we houden erg van surfen. Daar gaan we op een gegeven moment ook wel naartoe verhuizen. Voor nu is het onze escapeplek. Heerlijk."

Ik voel met Amsterdammer, omdat

"Ik heb in Engeland wortels, omdat ik daar ben opgegroeid, maar in hart en nieren ben ik toch het meest Amsterdammer. Zeker nu we een beetje bezig zijn met emigreren, merk ik dat de stad me moeilijk loslaat. Ik probeer nu het nog kan zo veel mogelijk van Amsterdam in me op te nemen. Ik ben me meer gaan verdiepen in de geschiedenis en ik probeer steeds een andere weg te fietsen om zo veel mogelijk te zien."

Favoriete vervoermiddel

"Door de stad beweeg ik me meestal gewoon op de fiets, ik ben zelfs gevallen voor de charmes van een elektrische bakfiets. Maar we hebben ook een boot, dat is geen dagelijks vervoermiddel natuurlijk, maar wel favoriet. Je ervaart de stad anders vanaf het water."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden