'Bezwaarprocedure WOZ in Amsterdam sterk verbeterd'

Jaren werden fouten in de WOZ-berekening niet weggewerkt door administratief falen. Nu de situatie verbeterd is, daalt het aantal bezwaarschriften, zo signaleert de Vereniging Eigen Huis.

De bezwaarprocedure voor de WOZ in Amsterdam is volgens Vereniging Eigen Huis verbeterd. Beeld anp
De bezwaarprocedure voor de WOZ in Amsterdam is volgens Vereniging Eigen Huis verbeterd.Beeld anp

In februari kregen huizenbezitters bericht over de stijging van de WOZ-waarde van hun huis, die in Amsterdam gemiddeld 16,7 procent hoger was ten opzichte van het afgelopen jaar. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 3 procent.

Dit leidde tot verbaasde en boze reacties. Huizenbezitters hebben zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de waardestijging: persoonlijk of via een zogeheten 'no cure, no pay'-tussenpersoon.

Jaarlijks neemt het aantal bezwaarschriften tegen de nieuwe WOZ-waarden af, door nauwkeurigere technologie. Maar volgens André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is de situatie in Amsterdam ook verbeterd door ambtelijke maatregelen.

"De afgelopen jaren heeft Vereniging Eigen Huis de gemeente Amsterdam vaak bekritiseerd: mensen moesten jaar op jaar bezwaar maken, omdat de fouten niet werden gecorrigeerd. Dat kwam door administratiefouten en verschillende bestuurslagen die langs elkaar heen werkten. Dat is nu weggewerkt en daardoor is er minder reden tot bezwaar maken."

Uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ, was 47 procent van de landelijke bezwaarschriften tegen de nieuwe WOZ-waarde succesvol. Het lijkt dus de moeite waard om bij twijfel de proef op de som te nemen.

Huizenbezitters betalen overigens per saldo lang niet zo veel Onroerendzaakbelasting (OZB) meer vergeleken met de WOZ-stijging. Dat komt omdat de gemeente Amsterdam elk jaar het OZB-tarief zodanig aanpast dat de gemeente ruwweg alleen de inflatie vergoed krijgt.

Lees ook: Effect van stijging WOZ-waarde is beperkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden