Bezwaar buurt tegen geplande nieuwbouw Sint Jacob

De nieuwbouw voor verzorgingshuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan stuit op weerstand van buurtbewoners. Zij vinden het 'kolossale bouwwerk' niet passen in de groene buurt.

Artist's impression van de nieuwbouw van Sint Jacob, gemaakt door buurtbewoners. Beeld -
Artist's impression van de nieuwbouw van Sint Jacob, gemaakt door buurtbewoners.Beeld -

Artis, de Hortus en het Wertheimpark maken de Plantagebuurt een van de groenere stukjes van de stad. De geplande sloop en nieuwbouw van verzorgingshuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan zou daar weleens verandering in kunnen brengen, vrezen buurtbewoners.

"Past zo'n kolos in deze buurt?"vraagt ook Artisdirecteur Haig Balian zich af."Het is niet wat je verwacht als je de buurt zo wilt houden."

Volgens Balian is de nieuwe bestemming een maatschappelijk vraagstuk waarover goed moet worden nagedacht en dat moet worden onderzocht. "Een parkeergarage met de ingang in een smalle straat, ik kan niet beoordelen of bezwaren daartegen terecht zijn. Wij hebben met ons eigen parkeerterrein ooit een fout gemaakt, dat had aan de achterkant moeten komen," aldus Balian.

Carrévormig gebouw
Het gaat om een carrévormig gebouw van zeven verdiepingen met een parkeergarage voor 222 auto's en een fietsenstalling voor 560 fietsen. Verder zal het complex bestaan uit 325 woningen en 2160 vierkante meter commerciële ruimten.

Als na de zomer de vergunning rond is, kan het huidige verzorgingshuis worden gesloopt. Naar schatting kan het vernieuwde Sint Jacob begin 2020 worden opgeleverd.

Maar als het aan buurtbewoners Marjolijn Swart en Dick Hinskens ligt, is het nog lang niet zo ver. Ze zijn zeer ontevreden over het huidige bouwplan en de gevolgde procedure. Hoewel de plannen al in 2015 voor het eerst werd gepresenteerd, konden de buurtbewoners pas zes weken geleden bij het ontwerpbesluit hun bezwaren kenbaar maken. "Dan ren je dus eigenlijk achter de feiten aan," zegt Swart.

Verder vrezen Hinskens en Swart een forse toename van verkeersdrukte en zetten ze ook vraagtekens bij de invulling van het gebouw.

Als voorbeeld verwijst Hinskens naar woonzorgcentrum De Makroon in de Marnixstraat. "De parkeergarage die voor bewoners zou zijn wordt nu particulier verhuurd, en de commerciële ruimten zijn ingevuld met het Amsterdam Dance Center, Cold Pressed Juicery, fitnesscentrum Rocycle Studio's en andere niet- seniorengebonden commerciële uitbaters. Als het niet vastligt, kun je er donder op zeggen dat dat hier ook gaat gebeuren," aldus Hinskens.

Pamflet
Met een aantal andere buurtbewoners proberen Swart en Hinskens nu hun stem te laten horen. Ze stuurden duizend buurtbewoners een pamflet met daarin zelfgemaakte 3D- afbeeldingen van het voorgenomen
bouwwerk, informatie over de punten waarop de plannen volgens hen ontoelaatbaar zijn en de oproep bezwaar te maken bij de gemeente met een zogenoemde zienswijze.

"Er zijn nu al 115 zienswijzen ingediend, dat is gigantisch veel, afgezet tegen de 1076 huishoudens in de Plantagebuurt," zegt Hinskens.

Geen commentaar
Koopmans Bouwgroep is verantwoordelijk voor de bouw van het project. Directeur Hans Smit geeft aan nog geen inhoudelijk commentaar te kunnen geven. "We moeten nog overleggen met de gemeente om te kijken of de bezwaren terecht zijn."

Wel benadrukt hij dat de commerciële ruimten alleen ingevuld zullen worden door zorggerelateerde voorzieningen - 'absoluut geen winkels' - en dat de parkeergarage niet openbaar wordt, maar alleen beschikbaar voor bewoners en personeel.

Volgens Smit geven objectieve metingen aan dat de verkeersdrukte wel mee zal vallen. "Het gaat hier om zorgvragende mensen die niet drie keer op een dag in en uit gaan."

De gemeente kan volgens een woordvoerder inhoudelijke nog geen reactie geven 'omdat de zienswijzen nog niet zijn geïnventariseerd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden