Update

Bezuinigingspijn komt hard aan

DEN HAAG - Politieke partijen en maatschappelijke organisaties hebben donderdag hun veto's uitgesproken over het deel van de bezuinigingsvoorstellen dat ze onacceptabel vinden.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer stelde dat ze ''hele rare voorstellen'' had gezien, zoals het idee om de havo en de vwo met een jaar te bekorten. De voorgestelde verhoging van het eigen risico in de zorg van 165 naar 775 euro is voor de PvdA ''onacceptabel''.

Net als de PvdA wil ook het CDA dat het eigen risico en de premies in de zorg niet stijgen. De partij wil bovendien niet snijden in de hypotheekrenteaftrek - wat de PvdA wel wil - en in de studiefinanciering.

De PVV van Geert Wilders vindt dat de werkgroepen de rekening te veel bij de gewone man leggen. Wilders noemt een verhoging van het eigen risico in de zorg ''een asociale maatregel, volslagen absurd''. Hij wil ook niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek en wil de de AOW-leeftijd op 65 jaar houden.

D66-leider Alexander Pechtold herhaalde dat structurele hervormingen nodig zijn, waaronder op de woningmarkt en dus bij de hypotheekrenteaftrek.

Dat laatste vinden ook GroenLinks en de SP. De VVD wil de renteaftrek hoe dan ook in stand houden. GroenLinks waarschuwt voor voorstellen die kunnen leiden tot ''onaanvaardbare'' maatschappelijke tegenstellingen. ''De zieken, werklozen en studenten worden de stuipen op het lijf gejaagd, terwijl er geen bankier of multinational zal schrikken'', zei SP-leider Emile Roemer.

Maatschappelijke organisaties reageerden ook vooral op de voorstellen die ze vrezen. Vakcentrale FNV vreest voor een tweedeling in Nederland als voorstellen om het minimumloon en de bijstand met 10 procent te verlagen het halen. ''Dat doe je niet in een beschaafd land als tegelijk schoonmakers staken voor twee dubbeltjes erbij'', aldus de FNV. Transportorganisaties KNV, EVO en TLN reageerden geschrokken en teleurgesteld.

Ook de onderwijswereld reageerde geschokt. De voorstellen zullen desastreus zijn voor de kenniseconomie en het onderwijs stelde de Algemene Onderwijsbond. De MBO Raad vindt dat mbo-studenten onevenredig hard worden geraakt. Artsenorganisatie KNMG is tegen een eigen bijdrage van 5 euro voor een huisartsbezoek. Saneren bij Defensie leverde een cynische reactie op van defensievakbond ACOM. ''Dan kunnen we Defensie net zo goed opheffen'', aldus de bond. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden