'Bezuinigingen Vrije Universiteit te drastisch'

Het bestuur van de Vrije Universiteit (VU) wil veel te drastisch bezuinigen. Dat stelt het onafhankelijk organisatieadviesbureau Berenschot. De bezuinigingen werden aangekondigd nadat bekend was geworden dat de universiteit voor de periode 2013-2016 te maken zou krijgen met tegenvallende inkomsten.

De Vrije Universiteit Beeld ANP
De Vrije UniversiteitBeeld ANP

OR-voorzitter Ottho Heldring zegt blij te zijn met de uitkomsten van het rapport. 'Goed nieuws. Alles bij elkaar valt volgens Berenschot de financiële noodzaak van 33 miljoen euro aan bezuinigingen weg', aldus Heldring. Bureau Berenschot stelt zelfs dat de geraamde negatieve jaarresultaten in 2013-2016 waarschijnlijk helemaal geen stand houden, meldt universiteitsblad Ad Valvas.

Volgens het bureau heeft het universiteitsbestuur de inkomsten via het Rijk veel te laag ingeschat. In 2016 zouden deze 22 miljoen euro hoger kunnen uitvallen dan het bestuur berekend heeft. Bovendien kan de VU geld besparen door de reorganisatie van de bedrijfsvoering minder drastisch en snel door te voeren. De kosten van deze reorganisatie worden namelijk op 50 miljoen euro geschat.

Verontrusting
Toch meldt het rapport van Berenschot ook enkele verontrustende bevindingen. Zo zou het in de nabije toekomst onmogelijk zijn het onderwijs van bezuinigingen te ontzien. De groeiende toestroom van studenten zorgt er namelijk voor dat er per faculteit steeds meer moet worden uitgegeven. Het Rijk is echter van plan minder geld per student uit te keren.

Kwaliteitsslag
Collegevoorzitter Rene Smith meldde vorig jaar juist dat de bezuinigingen van 33 miljoen onder meer werden ingevoerd om het onderwijs te ontzien. 'We ambiëren een topresearch-universiteit te zijn die internationaal studenten trekt. Om die ambitie waar te maken, moeten we een kwaliteitsslag maken op het gebied van onderzoek en onderwijs', zei Smith toen. Of het mogelijk is een kwaliteitsslag te maken zonder forse bezuinigingen door te voeren, is vooralsnog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden