Plus

Bezuinigingen stadsdelen komen hard aan

De stadsdelen moeten stevig extra bezuinigen, door - in hun ogen - een fout van de gemeente. Dus: papierbakken, kinderboerderijen of taalonderwijs weg?

Maarten van Dun
De Stopera. Beeld anp
De Stopera.Beeld anp

Het was zo'n feestelijk moment, vrijdag op de Albert Cuypmarkt, maar achteraf is het een feestje met een wrange bijsmaak gebleken.

Bewoners en ondernemers in De Pijp overhandigden een actieplan voor een schonere buurt aan wethouder Abdeluheb Choho. De winkelstraatmanager deelde tompoucen uit en het café op de hoek schonk gratis koffie.

Choho prees het initiatief, sprak zijn waardering uit voor de betrokkenheid van de bewoners en beloofde het plan goed te zullen lezen.

Wat de enthousiaste bewoners niet wisten: er komt alleen maar minder geld beschikbaar om De Pijp netjes te houden. Omdat stadsdeel Zuid gedwongen 2,3 miljoen euro moet bezuinigen, is een schonere buurt voorlopig een toekomstdroom. Want de helft van de papierbakken in Zuid verdwijnt en er zullen geen extra fietsenrekken worden geplaatst.

Gevoelige snaar
Het zijn twee slechts twee gevolgen van de besparing van 14 miljoen euro die de stadsdelen vanaf 2017 structureel moeten doorvoeren. Deze week sturen de stadsdelen hun voorstellen naar het college over hoe de bezuinigingen verwerkt kunnen worden, zodat de gemeenteraad daar, na tal van overlegrondes in november, een besluit over kan nemen.

Op de totale begroting van de stad is 14 miljoen niet veel, maar voor de stadsdelen is het de spreekwoordelijke druppel. Het lijkt erop dat de stadsdelen in de voorstellen willen laten merken hoe hard de bezuinigingen zullen vallen door in posten te snijden die bij het college een gevoelige snaar zullen raken.

Geen lucht
Linksom of rechtsom, ingrijpend is het snijden in elk geval, blijkt uit de voorstellen. De bezuinigingen komen hard aan in de bestuurscommissies, die het zwaar hebben na eerdere bezuinigingsrondes. In Nieuw-West en West hebben de bestuurscommissies nog zo'n 35 miljoen beïnvloedbaar budget, waar volgend jaar zo'n vijf miljoen van verdwijnt.

Er zit geen lucht meer in de financiële huishouding van de stadsdelen. Al het geld wordt ingezet voor uitvoerende taken en dus hebben de bezuinigingen grote gevolgen voor Amsterdammers, denken de bestuurders.

De ene bestuurscommissie hanteert de kaasschaafmethode, overal een klein beetje af, terwijl elders rigoureus wordt gekort op enkele onderdelen.

Roeland Rengelink van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum: "We moeten af van het idee dat er nog geld over is. Alle bezuinigingen die we nu nog doorvoeren, doen pijn."

Oost bijvoorbeeld verliest zijn hele budget voor schuldhulpverlening en is voor die aangelegenheden voortaan op de gemeente aangewezen. Hetzelfde geldt voor stadsdeel West, dat ook straatcoaches niet meer kan betalen. In Zuid verdwijnen kunstsubsidies en komt er minder geld om de openbare ruimte schoon en veilig te houden.

Ahmed Baâdoud van Nieuw-West voelt zich ongemakkelijk bij de bezuinigingen, zegt hij. "Het is heel gek dat je ter dekking van vastgoed moet bezuinigen op kinderboerderijen, taalonderwijs en armoede. Dat is moeilijk uit te leggen aan Amsterdammers."

Op ramkoers
In Centrum vallen de bezuinigingen bij de reiniging en sociale voorzieningen. Over Noord is nog niets bekend en Zuidoost moet nog beslissen: óf de activiteiten voor schoolkinderen, óf de buurthuizen, óf de participatie van kwetsbare groepen moeten eraan geloven. Door juist die pijnlijke opties te geven, lijkt Zuidoost voor een ramkoers met het college te kiezen.

Het is niet meer dan logisch dat de bestuurscommissies meebetalen, redeneert wethouder Udo Kock van Financiën. De torenhoge kostenpost van het gemeentelijke vastgoed komt immers doordat parkeergarages, schoolgebouwen en sportaccommodaties tot vorig jaar verkeerd op de balansen van de stadsdelen stonden vermeld. Structurele kosten werden niet zo ingeboekt. Pas na de overdracht aan de gemeente vorig jaar bleek het vastgoed vervuild - en zat de wethouder met de kosten.

14 miljoen

Vanaf 2017 moeten de stadsdelen 14 miljoen euro structureel besparen

Daar is niet iedereen het mee eens.

"Deze bezuinigingen zijn zeer onterecht," zegt Ivar Manuel, voorzitter van de bestuurscommissie Oost. "Wij zijn het niet geweest die dit vastgoedprobleem hebben veroorzaakt, wij hebben ons vastgoed schoon aangeleverd. Ik had liever gezien dat de stad was gaan spitten waar het probleem zit. Dat zit niet in Oost, maar wij moeten wel het meest bezuinigen."

Stille hoop
Ook Roeland Rengelink van Centrum noemt de onderbouwing van Kock 'twijfelachtig'. "Dit is in strijd met afspraken die eerder zijn gemaakt."

De wethouder van Financiën ziet het uiteraard anders. "Zij kunnen zeggen dat hun vastgoed in 2015 schoon aan ons is overgedragen, maar wij stellen dat dat niet zo is. Anders zaten we niet met dit probleem," aldus zijn woordvoerder.

Er is niet uitgezocht wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van de problemen. "Door dit samen te doen met alle stadsdelen en de centrale stad, lossen we een groot probleem op. Dat is in de voorjaarsnota besloten en die is goedgekeurd door de gemeenteraad."

Onder de bestuurders van de stadsdelen leeft nog de stille hoop dat de gemeenteraad de plannen van het college wat kan bijsturen, al staan de bezuinigingsplannen naar verluidt al wel op de begroting voor 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden