Bezuinigingen op re-integratie

Vacatures bij een vestiging van het UWV Werkbedrijf in Amsterdam. Er komt een golf van werklozen op de arbeidsbemiddelaars af. Maar voor re-integratie is straks minder geld. Foto ANP Beeld
Vacatures bij een vestiging van het UWV Werkbedrijf in Amsterdam. Er komt een golf van werklozen op de arbeidsbemiddelaars af. Maar voor re-integratie is straks minder geld. Foto ANP

AMSTERDAM - Het kabinet gaat honderden miljoenen bezuinigen op re-integratie van werklozen. Nu is nog zo'n 1,7 miljard euro per jaar beschikbaar voor het weer aan de slag helpen van werklozen. Er komt een golf van werklozen op de arbeidsbemiddelaars af. Maar voor re-integratie is straks minder geld.

Achter de schermen zijn de coalitiepartijen volop aan het nadenken over bezuinigingen op de begroting voor 2010. Net als andere ministeries moet ook Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bijdrage leveren. Een van de grootste kostenposten betreft reïntegratie. ''Er zijn binnen die begroting helaas nauwelijks alternatieve bezuinigingen mogelijk,'' zegt Hans Spekman (PvdA).

Het re-integratiebudget wordt gebruikt om werklozen weer aan de slag te helpen door middel van bijscholing, sollicitatietrainingen, werkervaringsplekken en gesubsidieerde banen. Het CDA heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over de besteding van reïntegratiegeld.

Zo zit het de fractie niet lekker dat goed opgeleide werknemers na ontslag vaak een dure cursus solliciteren krijgen aangeboden, terwijl ze vaak heel goed zelf op zoek kunnen naar een nieuwe baan. Het CDA is evenmin voorstander van loonkostensubsidies, die uit hetzelfde potje worden betaald. Dat geldt ook voor de Melkertbanen. VVD, D66 en SP hebben eerder al aangegeven dat zij miljoenen willen bezuinigen op deze uitgavenpost.

Niet alleen jonggehandicapten, ook langdurig werklozen, (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten en schoolverlaters ondervinden zware concurrentie van de honderdduizenden werklozen die er volgens de voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) en uitkeringsinstantie UWV bij zullen komen.

Mensen die recent werkloos zijn geworden hebben een voorsprong. Ze hebben werkervaring en beschikken vaak over een eigen netwerk. ''Voor de moeilijk bemiddelbaren is er eigenlijk maar één hoop,'' zegt Hans de Boer, de vroegere voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. ''Die hoop is dat de werkloosheidscijfers niet kloppen.''

Het CPB voorspelde vorige week dat de economie dit jaar met maar liefst 4,75 procent zal krimpen en dat de werkloosheid oploopt naar 9,5 procent. Als het echt zo slecht uitpakt, is dat een ramp voor alle groepen die moeilijker plaatsbaar zijn op de arbeidsmarkt, zegt De Boer. ''De zwaksten worden altijd het eerst en het zwaarst de dupe van een crisis.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden