Plus

Bezuinigingen bij de NPO: 'Poef, en weg ben je'

De bezuinigingen bij de NPO lijken vooral journalistieke programma's te gaan raken. Redacties luiden de noodklok, maar in Den Haag vermoedt men strategie.

Brandpunt ging in 2016 met oorlogsfotograaf Eddy van Wessel mee naar Syrië Beeld Kro-ncrv/Brandpunt
Brandpunt ging in 2016 met oorlogsfotograaf Eddy van Wessel mee naar SyriëBeeld Kro-ncrv/Brandpunt

'Het begin van het einde." Hans Goedkoop, presentator van Andere Tijden, deinst niet terug voor grote woorden. Deze week werd bekend dat de NPO van plan is het budget en de zendtijd van Andere Tijden te halveren. "Dan weet je het wel," aldus Goedkoop.

Hilversum is al een tijdje in rep en roer vanwege de voorgenomen bezuinigingsplannen van de NPO. Die vloeien voort uit de opdracht van ­minister Arie Slob (Media) om de publieke omroep te hervormen.

Onderdeel daarvan is dat de NPO het in 2019 met flink minder geld moet doen: op een begroting van ruim 800 miljoen euro wordt 62 miljoen gekort, met name van­wege tegenvallende Sterinkomsten. NPO-baas Shula Rijxman liet daarop weten dat een 'ontslaggolf' en een 'versobering van de programmering' onvermijdelijk zijn.

Hakbijl
Hoewel de NPO nog niet officieel bekend heeft gemaakt hoe het gat moet worden gedicht en ook niet wil reageren op uitgelekte plannen, vrezen verschillende journalistieke programma's het ergste. Tegenlicht, Argos, Zembla, Brandpunt+, allemaal krijgen ze te maken met de botte bijl van de NPO.

Goedkoop ziet het somber in, zegt hij in een filmpje op de site van Andere Tijden. Hij vreest dat 'het geheugen van Nederland op televisie verdwijnt' en roept kijkers op om die boodschap met zo veel mogelijk mensen te delen.

De noodkreet van Goedkoop staat niet op zichzelf. Vanaf de redacties van andere journalistieke programma's klonk de afgelopen weken ook wanhoop door. 'En ineens ben je weg. Poef, streep erdoor,' schreef eindredacteur Henk van der Aa op de site van Brandpunt+. 'De publieke omroep moet bezuinigen en de hakbijl is in onze nek terechtgekomen. Ik sta met mijn collega's in een kring en weet even niets te zeggen. Verdoofd. En met zoveel vragen.'

Erik Breukink (geel jasje) naast Laurent Fignon tijdens de Ronde van Italië in 1989. Beeld uit een terugblik van Andere Tijden Beeld Cor Vos
Erik Breukink (geel jasje) naast Laurent Fignon tijdens de Ronde van Italië in 1989. Beeld uit een terugblik van Andere TijdenBeeld Cor Vos

Reisprogramma's
Of de soep werkelijk zo heet wordt gegeten als dat hij wordt opgediend, is de vraag. Mogelijk maakt het verdwijnen van de meest journalistieke programma's van de NPO deel uit van het onderhandelingsspel tussen Hilversum en Den Haag. Volgende week debatteert de Tweede ­Kamer over de toekomst van de publieke omroep. De druk op Slob om toch maar de beurs te trekken wordt steeds groter nu juist de programma's die voor de NPO zo belangrijk zijn in hun voortbestaan worden bedreigd.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vermoedt kwade opzet: "Bijna kinderachtig van de NPO om nu te claimen dat er op programma's moet worden bezuinigd die tot de kerntaak behoren, in plaats van te schrappen wat niet bij de NPO thuishoort," twitterde ze. PVV-Kamerlid Martin Bosma op datzelfde medium: "Slimme strategische zet van de NPO. Suggereren dat Andere Tijden verdampt, in de hoop dat Den Haag de tegenvallende reclame-inkomsten gaat bijplussen."

Beeld uit een uitzending van Tegenlicht over radicalisering in Birmingham. foto gregor meerman Beeld Gregor Meerman
Beeld uit een uitzending van Tegenlicht over radicalisering in Birmingham. foto gregor meermanBeeld Gregor Meerman

Het is niet toevallig dat die signalen komen uit de politieke hoek waar sowieso niet de grootste verdedigers van de publieke omroep te vinden zijn, maar de vraag waarom de NPO juist wil korten op de programma's die van wezensbelang zijn voor het karakter van de publieke omroep, is wel gerechtvaardigd.

Op sociale media werd de afgelopen dagen ontelbare keren de vraag gesteld of het niet wat minder kon met al die reisprogramma's met BN'ers, de peperdure rechten voor voetbalwedstrijden en de salarissen van sommige presentatoren. Dat zijn betere alternatieven dan snijden in kwaliteitsjournalistiek.

Onvermurwbaar
Volgens Slob zal het zo'n vaart niet lopen. "De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest," zei hij vanmorgen. Hij vindt dat omroepen eerst hun eigen reserves moeten aanspreken voordat ze gaan schrappen in programma's. Dat zou minimaal 24 miljoen euro opleveren.

In de brief die Slob deze week aan de Kamer schreef, was hij onvermurwbaar: die 60 miljoen gaat hij niet bijleggen. Maar ook dat kan slechts onderdeel zijn van het onderhandelingsspel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden