Bezuinigen op overheid helpt weinig

DEN HAAG - Bezuinigingen op het ambtenarenapparaat leveren nauwelijks geld op. Politieke partijen willen korten op de bureaucratie, maar deze bezuinigingen werken in de praktijk juist averechts.

Overheidsorganisaties die in hun eigen vlees snijden, leveren kennis in waardoor kostbare fouten worden gemaakt. Of ze zijn overgegaan op de inhuur van dure externe krachten waardoor de besparing onmogelijk is.

Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek naar gemeentelijke herindelingen van economisch onderzoeksinstituut Coelo, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen.

''Hoewel de redenen nog precies geanalyseerd moeten worden, kan ik nu al stellen dat het ambtenarenapparaat na gemeentelijke fusies juist veel duurder is,'' zegt Maarten Allers, Coelodirecteur en hoogleraar openbare financiën. Het in elkaar schuiven van overheidsinstanties kost meer dan het oplevert, omdat een gemeente er dure taken bij krijgt.

Allers: ''Kleine gemeenten hebben vaak zo'n dertig tot veertig personeelsleden, dat is goed te managen. Na de fusie worden het grote organisaties, waardoor er coördinerende taken bijkomen en er dus een dure managementlaag moet worden opgericht.''

Volgens Allers zijn de verwachtingen van het verminderen van het aantal provincies en het verdwijnen van de waterschappen, veel te hoog gespannen. Vooral VVD zegt veel ambtenaren te kunnen schrappen. Ook CDA, PvdA en SP verwachten bij de overheid veel te kunnen bezuinigen. D66 denkt één tot twee miljard euro te bezuinigen door bestuurslagen te schrappen. GroenLinks wil de provincies en de waterschappen samenklonteren tot zeven aparte bestuursorganen.

Ambtenarenvakbond AbvaKabo FNV onderschrijft de bevindingen van het Coelo. De gemiddelde gemeente had in 2008 negen procent minder mensen in dienst dan in 2004. Bij de grootste vier gemeenten daalde de bezetting in dezelfde periode zelfs met meer dan twintig procent. De kosten aan extern personeel zijn in diezelfde periode echter gestegen van 900 miljoen naar 1,65 miljard euro.

Inmiddels gaat een vijfde deel van de personeelskosten bij gemeenten op aan externe krachten, aldus Abvakabo FNV. (GERT VAN HARSKAMP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden