'Bezorgers op de fiets worden aan hun lot overgelaten'

Maaltijdbezorgers op de fiets worden aan hun lot overgelaten als ze een ongeluk krijgen of ziek zijn. Dat stelt de PvdA, die vrijdagochtend actievoerde bij het Centraal Station.

'We kregen via de Jonge Socialisten veel klachten van ex-bezorgers' Beeld anp
'We kregen via de Jonge Socialisten veel klachten van ex-bezorgers'Beeld anp

De PvdA wil met een flyeractie attenderen op de werkwijze van bedrijven als Deliveroo, Uber­EATS en Foodora. "Ze profileren zich als sociale, duurzame bedrijven. Dat klopt ook als je kijkt naar het concept, maar niet als je ziet hoe bezorgers worden behandeld," zegt Kamerlid Gijs van Dijk.

"Ze hebben geen ongevallenverzekering en worden niet doorbetaald bij ziekte. Alle risico's komen op hun bord. We kregen via de Jonge Socialisten veel klachten van ex-bezorgers."

Nulurencontract
Bij UberEATS werken bezorgers helemaal volgens het zzp-model: ze moeten zich inschrijven bij de kamer van koophandel, loonbelasting afdragen, voor materiaal zorgen en zelf een ongevallenverzekering afsluiten.

Bij Deliveroo heeft een groot deel van de fietsbezorgers een nulurencontract en valt onder een aansprakelijkheidsverzekering. Het bedrijf is in Zuid-Holland ook een pilot gestart waarbij de maaltijdbezorgers ook als zzp'er werken.

Volgens Van Dijk heeft het bezorgen van maaltijden door jongeren niets met zelfstandig ondernemerschap te maken. "Ze werken maar voor één opdrachtgever en ook nog op vaste basis. Ondernemerschap is iets heel anders. En tieners denken niet na over een ongevallenverzekering, terwijl ze zich wel elke dag razendsnel op een fiets door de drukke stad bewegen."

Honderden euro's schade
Thomas van der Horst (19) kan daarover meepraten. De ex-bezorger van Deliveroo werd vorig jaar bij het Haarlemmermeerstation in Zuid aangereden door een Poolse automobiliste die hem op de rotonde geen voorrang gaf. Hij moest naar de Eerste Hulp in het ziekenhuis en zijn fiets had voor honderden euro's schade.

Philip Padberg van Deliveroo Nederland zegt de zaak niet te kennen. "Het is wel zo dat als je wordt aangereden, de schade niet wordt vergoed door onze verzekering. Dat kan alleen als je zelf een ongeluk veroorzaakt."

Een petitie van de PvdA is inmiddels 2000 keer getekend. Van Dijk hoopt dat de bedrijven een gesprek aan willen gaan om te kijken hoe de situatie van bezorgers kan worden verbeterd.

UberEATS wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan; Foodora was niet bereikbaar voor commentaar.

Gijs Schabbink (16)
IJburg

Bezorger bij Deliveroo

"Het is een heel chill baantje. Ik fiets de hele avond door de stad, veel leuker dan afwassen. Ik heb me er niet echt in verdiept wat er gebeurt als ik een ongeluk krijg."

"Ik mag hopen dat er dan wel iets is ge­regeld. Soms fiets ik wel hard, maar ik ga niet als een gek door het verkeer. Deliveroo doet ook niet moeilijk over de bezorgtijd. Ze hebben me nog nooit gepusht harder te fietsen."

Gijs Schabbink Beeld Mats van Soolingen
Gijs SchabbinkBeeld Mats van Soolingen

"Ik mag hopen dat er dan wel iets is ge­regeld. Soms fiets ik wel hard, maar ik ga niet als een gek door het verkeer. Deliveroo doet ook niet moeilijk over de bezorgtijd. Ze hebben me nog nooit gepusht harder te fietsen."

Mohammed Musa (20)

Oost
Bezorger bij UberEATS

"Het maakt mij niet uit dat ik geen ongevallenverzekering heb. Ik ben geen werknemer en dat wist ik toen ik tekende."

"Het is een fijne baan en verdien makkelijk geld. Ik bezorg drie of vier avonden in de week. Of het soms gevaarlijk is om zo snel door de drukke stad te fietsen? Nee, ik ben een heel voorzichtige fietser."

Mohammed Musa Beeld Mats van Soolingen
Mohammed MusaBeeld Mats van Soolingen

Hilbrand Thijs (16)
Ouderkerk aan de Amstel
Bezorger bij Deliveroo

"Ik ben erg blij met mijn baan als bezorger. Ik heb nog nooit een ongeluk gehad. Of ik verzekerd ben als dat wel gebeurt, daar houd ik me niet echt mee bezig."

"Ik weet wel dat ik schade aan mijn fiets zelf moet betalen. Als bezorger heb je ook een eigen verantwoordelijkheid in het verkeer, vind ik."

"Als je een ongeluk veroorzaakt, is dat niet de schuld van je werkgever."

Hilbrand Thijs Beeld Mats van Soolingen
Hilbrand ThijsBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden