Plus

Bezorger: Deliveroo schuift ons de risico's in de schoenen

Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) wil een rechtszaak aanspannen tegen Deliveroo, voorheen zijn werkgever, nu zijn opdrachtgever, want het bedrijf wil alleen nog met zzp'ers werken.

Josien Wolthuizen
null Beeld anp
Beeld anp

Schijnzelfstandigheid, vindt Ferwerda, die denkt een goede kans te maken bij de rechter.

De Amsterdammer bezorgt sinds vorig jaar september maaltijden voor Deliveroo. Met veel plezier, zegt hij. "Fietsen heb ik altijd al leuk gevonden en ik heb de stad nu heel goed leren kennen. Dat geeft een heel Amsterdams gevoel."

Het leverde, inclusief bonussen, meestal rond de 8 euro per uur op. Niet slecht voor een 19-jarige.

Maar nu moet je als zzp'er aan de slag. Waarom is dat een probleem?
"Het is schijnzelfstandigheid. Een zzp'er zou z'n eigen tarieven moeten kunnen bepalen en ook welke opdrachten hij wel of niet aanneemt. Dat kan als bezorger van Deliveroo niet."

"Het bedrijf bepaalt naar wie je het eten brengt, wat je verdient en wanneer je werkt. Er is daarmee een gezagsverhouding en dat hoort niet als je als zzp'er werkt. Komt nog bij dat je niet verzekerd bent als je een ongeluk krijgt en je geen recht meer hebt op vakantiegeld."

Toch heb je je inmiddels ingeschreven bij de kamer van koophandel.
"Dat ik gedaan vanwege de rechtszaak die ik wil aanspannen. De advocaat die ik heb ingeschakeld zei dat ik op die manier veel meer belastende informatie kan verzamelen. Ik werk nu dus niet meer als Sytze Ferwerda maar als Ferwerda Services."

Waarom ga je niet bij een concurrent als Foodora werken?
"Het is een principezaak geworden. Dat Deliveroo ons de risico's in de schoenen schuift zodat zij meer geld kunnen verdienen, kan niet door de beugel. We hebben geprobeerd in gesprek te gaan, maar zonder succes."

"Afgelopen week zijn we met protestborden naar het kantoor op de Keizersgracht gegaan. Toen werd het naambordje van Deliveroo van de gevel geschroefd en de gordijnen dichtgedaan. Bizar."

Je zit in het bestuur van de Jonge ­Socialisten in Amsterdam. Voor de PvdA is deze kwestie al langer een heet hangijzer. Span je de rechtszaak aan namens de partij?
"Nee, dat is eigenlijk min of meer toevallig. Op een bijeenkomst van de Riders Union, een verbond van Deliveroobezorgers, sprak ik met leden van de landelijke Jonge Socialisten. Zij zeiden dat ik een rechtszaak zou kunnen aanspannen."

"De partij helpt me nu wel met de geldinzamelingsactie die ik ben begonnen om de advocaat te kunnen betalen. Maar voor de duidelijkheid: ik had dit ook gedaan als ik geen PvdA-lid was geweest."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden