Bezorgde studenten Wenckebachweg bundelen kracht tegen onveiligheid

Het ernstige zedendelict op de H.J.E. Wenckebachweg vorige week donderdag was het zoveelste incident in een paar maanden tijd. Studenten uit het nabijgelegen wooncomplex maken zich zorgen - en nemen het initiatief.

Het fietspad naar het studentencomplex. Rechts de Bijlmerbajes.Beeld Mats van Soolingen

Op de Facebookpagina van de bewoners van het Wenckehof, het studentencomplex aan de voet van de Bijlmerbajes, staat een lange lijst meldingen. Ze gaan over ongure types in het complex, inbraken, seksuele intimidatie op straat en bedreigingen.

Maar zo ernstig als vorige week donderdag was het nog niet eerder: toen werd een vrouw 's nachts door een onbekende man van haar fiets getrokken op het fietspad langs de Bijlmerbajes. Ze werd in de bosjes misbruikt.

Sinds het gebied rond de Weespertrekvaart door de gemeente op de schop wordt genomen en wegwerkzaamheden de straat afsluiten, is het een stuk onveiliger in de buurt, zeggen de studenten die in de containerwoningen wonen. Het is donkerder, het fietspad gaat langs stille stukjes en er rijden nauwelijks meer auto's door de straat. Het gevoel van onveiligheid neemt toe.

Goede en slechte tijden
Dat was aanleiding om een buurtinitiatief op te zetten. Om stadsdeel Oost en woningbouwvereniging De Key te bewegen de buurt en het complex veiliger te maken, maar ook om de sociale controle te verhogen. 'Ik heb de buurt in goede en slechte tijden meegemaakt', zegt initiatiefnemer Tijmen Swaalf (26). 'En wat het verschil maakt is de cohesie in de buurt.'

En dus gaan mensen langs de deuren met een petitie voor camerabewaking bij de voor- en achterdeuren. Ook is er een samenfietsgroepje opgericht, met binnen een paar dagen 240 leden, vertelt Layla Jamari (25). 'Het werkt heel erg goed. Iemand post op Facebook dat ie bijvoorbeeld over een half uurtje bij het Amstelstation is en dan is er altijd wel iemand om mee naar huis te fietsen. Waar ik helemaal gelukkig van word, is dat er mensen zijn die al thuis zijn, maar die toch zeggen dat ze een meisje wel even willen komen halen.'

Naakte jongeman
Is het dan echt zo onveilig rondom de H.J.E. Wenckebachweg? Sinds de werkzaamheden zijn de incidenten toegenomen: van een man die meisjes tot aan hun deur achtervolgt, tot een naakte jongeman die afgelopen zomer via de balkons de kamers van studentes binnenstapte. Ook werd een jongen met een mes bedreigd.

En dan zijn er nog de 'Bajesschreeuwers', vrienden en familie van gedetineerden die vanaf het complex naar de gevangenen schreeuwen. Als de liefde vurig is, wil een enkele dame zich zelfs nog wel eens uitkleden, om de gevangene een beeld te geven van wat er thuis op hem wacht.

Tuinstoelen
Op de Facebookpagina van het Wenckehof worden meldingen gedaan van omvergelopen tuinstoelen en worden vage 'verdachte personen' gesignaleerd. Wordt het beeld van een onveilige buurt niet juist versterkt als studenten alles wat zij uit hun raam zien op Facebook plaatsen? 'Het zal vast zo zijn dat er buurten zijn waar het net zo erg is', zegt Swaalf. 'Maar het is een escalerende situatie, die we met sociale controle kunnen voorkomen.'

De bewoners hoeven niet alleen te vertrouwen op de ogen van de duizend studenten. Woningbouwvereniging De Key is op de hoogte van de situatie en zegt het 'hartstikke mooi' te vinden dat de studenten het initiatief nemen. 'Wij gaan met hen om de tafel om te kijken wat we kunnen doen.'

De Key overweegt camerabewaking bij de deuren plaatsen. Ook Stadsdeel Oost zegt de buurt veiliger te willen maken, het overweegt het gebied weer toegankelijk te maken voor auto's.

Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden