Update

Bezoekers Heineken-première: 'Politie heeft goede timing'

Fictie en werkelijkheid komen maandag op bijzondere wijze samen op de dag van de première van de Heinekenfilm en de arrestaties in de moordzaak van vastgoedtycoon Willem Endstra.

ANP
Acteurs uit de film De Heineken Ontvoering vlnrTeun Kuilboer, Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber en Korneel Evers, op de rode loper voorafgaand aan de premiere maandagavond in de RAI in Amsterdam. © ANP Beeld
Acteurs uit de film De Heineken Ontvoering vlnrTeun Kuilboer, Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber en Korneel Evers, op de rode loper voorafgaand aan de premiere maandagavond in de RAI in Amsterdam. © ANP

'Het is een bijzondere dag', reageert regisseur Maarten Treurniet op het nieuws. 'Die had ik niet zien aankomen', knipoogde hij. 'Stop ze in de gevangenis zou ik zeggen.'

Ook actrice Truus van Selle, die de echtgenote van Heineken speelt, zag er de humor van in. 'Dit is allemaal in scène gezet', grapte ze. Niet iedereen wist van de arrestaties. Sommigen reageerden verbaasd, anderen wisten te weinig van de zaak af om erop te kunnen reageren.

Holleeder is onder meer veroordeeld voor het afpersen van een aantal zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde Endstra. De politie vermoedt dat onder anderen Holleeder achter de moord zit.

Holleeder heeft een kort geding aangespannen tegen producent IDTV Film om de deels fictieve film te laten verbieden. De rechter doet donderdag uitspraak.

Acteur Menno van Beekum, chauffeur van Heineken in de film, noemt de zaak 'een interessante case'. 'Als de rechtbank een film zou verbieden omdat fictie en feiten door elkaar lopen, zou dat een enorme precedent scheppen.' Volgens Holleeder moet het verhaal geheel waarheidsgetrouw zijn.

Acteur Korneel Evers, mede-ontvoerder Jan in de film, zou een verbod 'kut' vinden. 'Het is een heel goede film die iedereen moet zien.' Acteur Rutger Hauer, Heineken in de film, kwalificeerde de commotie rondom de rechtszaak grappend als 'gezellig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden