Lezersbrieven

'Bezoeker van Stedelijk Museum wil deze gedeeltelijke sluiting niet'

Dinsdag schreef Het Parool dat vier jaar na de ingrijpende verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam, de grote tentoonstellingsruimte in de kelder voor acht maanden dicht gaat. Twee lezersbrieven als reactie hierop.

'Ieder weldenkend mens weet dat deze periode nooit gehaald zal worden'Beeld anp

Minder geld Stedelijk
Een steen door de ruit van het Stedelijk gooien zou geen passende reactie zijn van de wethouder van Cultuur, Kajsa Ollongren, op de plannen van het Stedelijk Museum.

Haar laconieke reactie "Soms gaat een ruimte dicht voor een nieuwe tentoonstelling. En nu gaat ie gewoon wat langer dicht," is schandelijk en schadelijk. Ook de toon van het Stedelijk is met 'rehang' - ik ken het woord niet maar het betekent waarschijnlijk dat de schilderijen opnieuw opgehangen moeten worden - en 'we willen geen gestagneerd museum worden' potsierlijk.

Dat het Stedelijk zich verschuilt achter het positieve advies van de Amsterdamse Kunstraad lijkt mij geschiedvervalsing. In dat advies wordt met geen woord gesproken over het dichtgaan voor langere tijd van het Stedelijk. (Ik kan niet controleren of dat wel in het beleidsplan van het Stedelijk stond.)

Maar als er sluiting is over een langere periode kun je er vergif op innemen dat de geformuleerde doelstellingen - publieksbereik, aantal tentoonstellingen en eigen inkomsten - waarover de Kunstraad positief is, niet gehaald worden. En ach, het Stedelijk is alweer vijf jaar open en zegt nu te weten 'wat de bezoeker wil'. Nu, deze bezoeker wil in ieder geval niet deze gedeeltelijke sluiting.

En dan wordt Rem Koolhaas aangetrokken voor de presentatieopstelling. Het lijkt mij niet dat deze eigenzinnige ontwerper bij uitstek de vertaler is van 'wat de bezoeker wil'.

Deze sluiting en herinrichting is mogelijk, zegt het museum, uit het budget. Van dat budget komt 11.500.000 euro uit de Amsterdamse gemeentekas. Een korting op deze subsidie zou met deze plannen van het Stedelijk op zijn plaats zijn. Besteed de opbrengst ervan aan initiatieven die nu buiten de boot zijn gevallen.
Henk Jan Gortzak, Amsterdam

Sluit het museum
Na acht jaar gesloten te zijn, werd het Stedelijk Museum in Amsterdam op 22 september 2012 heropend door koningin Beatrix. Kosten voor deze verbouwing: 127 miljoen. Nog geen vijf jaar later zal een gedeelte van ditzelfde museum, naar ik begrepen heb de ruimte in de kelder, voor minimaal acht maanden worden gesloten.

Ieder weldenkend mens weet dat deze periode nooit gehaald zal worden. Voorlopig zijn de kosten voor deze verbouwing niet naar buiten gebracht, maar ook dat zal een zeer groot bedrag zijn.

Blijkbaar zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de laatste verbouwing zich er niet van bewust dat alles in één keer gerenoveerd had moeten zijn!

Wat is de volgende verbouwing: dat er enkel glas in zit, in plaats van dubbel? Dat de kleur van de muren niet meer voldoet? Dat de wc's en kranen niet meer van deze tijd zijn? Hoe is het mogelijk dat in dit land op alles bezuinigd moet worden, maar er wel altijd geld is voor dit soort absurde acties?

Ik stel voor het Stedelijk Museum per direct te sluiten. Maak er een mooi muziekgebouw van, waar mensen dag en nacht plezier van kunnen hebben. En als allerlaatste, dan zijn er nog legio mensen in Amsterdam die volhouden dat Amsterdam moeiteloos de Olympische Spelen kan organiseren. We vliegen nog makkelijker naar de maan toe dan zoiets simpels!
Marcel van den Bos, Amsterdam

Zie ook: Kelder Stedelijk dicht voor herinrichting door Rem Koolhaas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden