'Bezoek Nederland was goed voor gezondheid Japanse kroonprinses'

Het bezoek aan Nederland vanwege de inhuldiging van koning Willem-Alexander heeft bijgedragen aan het herwonnen zelfvertrouwen van de Japanse kroonprinses Masako. In dat licht is het verstandig te kijken of er niet meer reizen mogelijk zijn, ook met een privékarakter. Dat vindt Masako's echtgenoot kroonprins Naruhito, die voorafgaande aan zijn 54ste verjaardag vooraf ingediende vragen van de pers beantwoordde.

Het Japanse kroonprinselijk paar vorig jaar in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Beeld ap
Het Japanse kroonprinselijk paar vorig jaar in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.Beeld ap

De gezondheid van Masako laat al tien jaar te wensen over. Zij heeft problemen zich te voegen naar de strikte regels van het keizerlijke hof, luidt een verklaring die dikwijls wordt gegeven, en is door de aanpassingsproblemen depressief geworden en grotendeels uit beeld verdwenen.

Masako, wier ouders in Nederland wonen, is in die tijd twee keer in Nederland geweest en beide keren is ze van die reis opgeknapt. 'Maar het is nog te vroeg om direct al een toename van haar activiteiten te verwachten', aldus Naruhito.

Prinses Amalia
Volgens Naruhito zou het ook goed zijn als zijn dochter Aiko haar horizon kan verbreden door naar het buitenland te gaan. Het prinsesje was al eens met haar ouders in Nederland, waar ze logeerde op het Oude Loo in Apeldoorn en kennismaakte met prinses Amalia. 'We moeten er eens over denken', vond de kroonprins.

Anders dan de Europese koninklijke families mogen de leden van het keizerhuis niet gaan en staan waar ze willen, en hebben ze toestemming nodig voor buitenlandse reizen, inclusief vakanties.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden