Bezoek Erdogan: demonstraties door Koerden en tegen Jeugdzorg

Vandaag brengt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een bezoek aan Nederland. Gisteravond kwam hij al aan, maar om twaalf uur vanmiddag begint het officiële programma. Een aantal groeperingen heeft protesten aangekondigd. Zowel tegen Erdogan als tegen Jeugdzorg.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Beeld afp
De Turkse premier Recep Tayyip ErdoganBeeld afp

In Den Haag, waar Erdogan vanmiddag arriveert, wordt gedemonstreerd door de jongerenafdeling (het CiJO) van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), op het Buitenhof vanaf 14:00 uur. De organisatie is tegen Erdogan, omdat hij volgens hen onder meer de Armeense genocide weigert te erkennen en het Joodse zelfbeschikkingsrecht een 'misdaad tegen de menselijkheid' noemde.

Eerder deze week ging het gerucht dat Erdogan ook een bezoek zou brengen aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam, maar dat gaat niet door. Ondanks dat de Turkse premier niet komt, wordt er via Facebook opgeroepen toch te protesteren. Een deel van de Turkse gemeenschap demonstreert voor de school tegen het Jeugdzorgbeleid in Nederland. Dat naar aanleiding van de zaak rond de 9-jarige Yunus, die tot felle discussies leidde omdat hij bij een lesbisch pleeggezin woonde. De opkomst is niet al te groot. Het aantal agenten overtreft voorlopig de demonstranten, meldt RTV Rijnmond.

Ook in Lelystad worden demonstraties verwacht. Via een facebookpagina werd opgeroepen om voor het gebouw van Jeugdzorg aldaar te protesteren, maar de gemeente heeft besloten dat de Turkse gemeenschap naar het Stadhuisplein moet verhuizen. Ongeveer duizend mensen worden daar verwacht.

In Den Haag demonstreert, naast de CiJO, ook een groep Koerden, Armenen en alevieten, verenigd onder één groep genaamd het 'Democratisch Eenheidsplatform Nederland', tegen het warme welkom van premier Erdogan. Zij vinden dat 'Volkeren worden onderdrukt en uitgebuit door de premier', aldus een verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden