Lijstje

Bezoek deze (semi-)onbewoonde eilandjes nabij Amsterdam

Voor een bezoekje aan een onbewoond eiland hoeft de Amsterdammer het vliegtuig niet te nemen. Deze vier eilandjes rondom de stad zijn een verademing voor de toerist in eigen land.

Het Parool
Pampus werd ooit in het leven geroepen door de minister van Oorlog ter bescherming van Amsterdam Beeld H. Bos via Flickr.com
Pampus werd ooit in het leven geroepen door de minister van Oorlog ter bescherming van AmsterdamBeeld H. Bos via Flickr.com

Pampus

Tussen 1887 en 1895 werd Pampus aangelegd door de minister van Oorlog om Amsterdam te beschermen tegen kwalijke lieden van buitenaf. Het fort is nooit echt nodig geweest, maar is vandaag de dag nog wel te bezoeken.

Vanaf Muiden is het met de veerdienst ongeveer 25 minuten varen. Ook vertrekt er in de zomer een boot vanaf IJburg die je in een kwartier naar het eilandje brengt. Wil je met je eigen boot voor Pampus liggen? Meld je dan na aankomst in de haven bij de fortwachter, die geeft je een plekje om aan te meren.

Meer informatie is te vinden op www.pampus.nl (op maandagen is het eiland gesloten)

Ook met je eigen bootje kun je naar Pampus afvaren Beeld Defence Line Amsterdam via Fickr.com
Ook met je eigen bootje kun je naar Pampus afvarenBeeld Defence Line Amsterdam via Fickr.com

Vuurtoreneiland

De 'Lantaarn van Ydoorn' werd eeuwen geleden gebouwd maar het licht van de enige vuurtoren van Amsterdam werd eind vorig jaar gedoofd. Het lichtbaken zou de scheepvaart in verwarring brengen.

Vuurtoreneiland blijft desondanks een fijn dagtripje vanaf Amsterdam. Het eiland ligt bij Durgerdam en huisvest in de lente en de zomer het restaurant Vuurtoreneiland in een glazen kas. In de winter wordt het vijfgangenmenu in de oude kazerne opgediend. Onbewoond is Vuurtoreneiland overigens niet: de uitbater van het restaurant woont met zijn gezin in de fortwachterswoning.

Meer informatie www.vuurtoreneiland.nl

Een onlangs gerenoveerde bunker op Vuurtoreneiland Beeld Rink Hof
Een onlangs gerenoveerde bunker op VuurtoreneilandBeeld Rink Hof

De Dode Hond

Naamgever van dit kleine eilandje in het Eemmeer is de dode viervoeter van de baggeraar die het eiland ooit aanlegde. Het beest stierf tijdens de bouw en werd er begraven.

Los van dit lugubere feitje is De Dode Hond een fijne plek voor een uitstapje. Je mag er namelijk wildkamperen en dat is bijzonder in Nederland. Het gerucht gaat dat er soms herten naar het eiland zwemmen.

Het gerucht gaat dat er soms herten naar het eilandje zwemmen Beeld Wikimedia Commons
Het gerucht gaat dat er soms herten naar het eilandje zwemmenBeeld Wikimedia Commons

Hooft

Het eilandje voor de kust van Muiden is vernoemd naar de dichter PC Hooft. De beste man was in de 17e eeuw nog bestuursambtenaar van Muiden. Vanaf IJburg is het niet ver varen.

null Beeld Wikimedia Commons
Beeld Wikimedia Commons

Markerwadden

De landkaart van Nederland is uitgebreid met een nieuwe archipel. Het eerste eiland van de Marker Wadden is voor iedereen te bezoeken. De rest is niet bereikbaar voor mensen, en vooral voor de vogels. Afgelopen voorjaar streek er al een zwerm van 20.000 oeverzwaluwen neer. Bezoeken kan met een eigen bootje of met een dagjesboot.

De Markerwadden zijn gloednieuw. Beeld anp
De Markerwadden zijn gloednieuw.Beeld anp

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden