Plus

Bezness As Usual is een gevoelige egodocumentaire

In zijn tweede documentaire gaat Alex Pitstra opnieuw opzoek naar zijn Tunesische roots. Dit keer gaat het om de vraag hoe hij een band met zijn vader op kan bouwen die hij amper kent.

Joost Broeren
Alex Pitstra en zijn Tunesische vader Beeld -
Alex Pitstra en zijn Tunesische vaderBeeld -

Ergens in de eerste helft van zijn documentaire Bezness
As Usual vraagt maker Alex Pitstra (1979) zijn Tunesische familieleden om al zijn neven en nichten eens op te noemen. Ze komen tot 20, of 21. Een tante, gierend van de lach: "Maar dan tellen we alleen degenen waar we vanaf weten!"

Die grap wordt in meer families gemaakt, maar zelden met zo'n serieuze ondertoon als hier. Pitstra en zijn Zwitserse halfzus Jasmin zijn niet de enige Europese kinderen in deze Noord-Afrikaanse familie. Zijn vader en enkele van diens broers waren in hun jongere jaren beznessa's in de toeristische kuststad Sousse. Die verbastering van het Engelse woord 'business' diende als geuzennaam voor mannen die de toeristen een goede tijd bezorgden. Casanova's, noemt Pitstra het ergens, en zijn vader corrigeert hem: gigolo's.

Vader
Met enige regelmaat kwam er een echte relatie uit voort, inclusief kinderen. Maar lang hielden die voor deze broers nooit stand. In de openingsscène vertelt Pitstra, geboren als Karim Alexander Ben Hassen onomwonden de voorgeschiedenis - begeleid door homevideo's uit zijn jeugd: het huwelijk van zijn ouders strandde, vader verviel in criminaliteit en werd uiteindelijk het land uitgezet. Vervolgens herhaalde de geschiedenis zich in Zwitserland. Alex nam de naam van zijn moeder aan, maar als twintiger ging het bij hem knagen: hoe kon hij weten wie hij zelf was, als hij niet wist wie zijn vader is?

Bezness As Usual

Regie Alex Pitstra
Met Alex Pitstra
Te zien in Rialto

In zijn sprankelende speelfilmdebuut Die Welt uit 2013 vertelde Pitstra het verhaal van een Tunesische jongen die kort na de Jasmijnrevolutie droomt van een leven in Europa. Het was, vertelde hij destijds in interviews, een manier om met een omweg zijn eigen familiegeschiedenis onder ogen te zien. Als kind van een Nederlandse moeder en een Tunesische vader stelde hij zich de vraag hoe zijn leven eruit had gezien als hij dáár was opgegroeid.

In opvolger Bezness As Usual, die vanavond in première gaat op het festival Cinema Arabe en vervolgens door het land reist, kijkt Pitstra zijn Tunesische helft nog rechter in de ogen. Zowel hijzelf als zijn halfzus Jasmin moet zien om te gaan met de man die zo afwezig was in hun jeugd en die pas nu een band met hen wil opbouwen. Is hij te goeder trouw, of nog steeds uit op bezness? Het is een proces dat jaren kost, getuige de vele archiefbeelden die in deze gevoelig gemaakte egodocumentaire zijn vermengd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden