Bezinning en feest tijdens Canal Parade

De 19e Amsterdamse Canal Parade begon dit jaar anders dan gebruikelijk. Voor de bontgekleurde stoet voeren zaterdagmiddag twee boten van het Aids Fonds uit. Ze vormden een indrukwekkend eerbetoon aan de omgekomen collega's en andere slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.

null Beeld anp
Beeld anp

Op de vaartuigen stonden 50 in witte shirts geklede medewerkers, innig gearmd met de hand op hun hart. De dj draaide stemmige muziek, zoals het nummer 'Inside So Strong' van Labi Siffre. Sommige opvarenden huilden. Langs de route klonk applaus. Ook werden op sommige plekken witte rozen uitgedeeld. Op de boten stonden teksten als 'Remembering our colleagues on MH17' en 'Our work goes on. Together we will beat the virus'.

Het eerbetoon kwam bewust een kwartier voordat de rest van de feestelijke botenparade volgde. De vaartuigen vertrokken een half uur eerder dan gepland, want de organisatie liet de Canal Parade eerder beginnen omdat er slecht weer op komst was. Hoewel de zon in het begin van de middag nog volop scheen, bleef het uiteindelijk toch niet droog. Even na 16.30 uur begon het flink te regenen.

Glitter

Na het eerbetoon verliep de botenparade even feestelijk als anders, met vaartuigen bomvol veelal schaars en bont geklede homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en hetero's. Met harde muziek, dansen en sjansen, veel roze, glitter, goud, leer en uitgedoste drag queens. Onder de opvarenden ook diverse bekende Nederlanders, zoals Henk Schiffmacher, Dries Roelvink, Annemarie Jorritsma, Gerard Joling, Gordon en veel politici. Songfestivalwinnaar Conchita Wurst, de 'vrouw-met-baard', was er eveneens bij.

De 80 deelnemende vaartuigen kwamen uit heel het land, van Limburg tot Almere, van Rotterdam tot Haarlem. Een primeur was de Marokkaanse boot. De in het roze met daarop het groene perkament van de vlag gehulde opvarenden gingen uit hun dak. Met hun deelname wilden ze hun zichtbaarheid vergroten en taboes doorbreken. Een andere opvallende boot was de Joodse en voor het eerst deed er ook een Amerikaanse boot mee met de naam Freedom to Marry. De opvarenden vroegen aandacht voor het homohuwelijk in hun thuisland.

De politieboot richtte zich op slachtoffers van antihomogeweld. De agenten op de boot waren in uniform en droegen bordjes met teksten als 'bel ons' en 'wij luisteren', wat eveneens sloeg op het thema van de Canal Parade: Listen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden