'Bezetting' schokt Raad van Moskeeën

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft vandaag geschokt gereageerd op de 'bezetting' van een moskee in aanbouw in Leiden. Daar hadden vijf mannen van de rechtse organisatie Identitair Verzet vanochtend spandoeken aangebracht met teksten als 'In Leiden begint de victorie' en 'Stop de Islam'.

redactie
Moslims tijdens het vrijdaggebed in de Marokkaanse moskee en Islamitisch Centrum, Imam Malik in Leiden. Beeld anp
Moslims tijdens het vrijdaggebed in de Marokkaanse moskee en Islamitisch Centrum, Imam Malik in Leiden.Beeld anp

Volgens de politie zijn de mannen aangehouden omdat zij zich op een afgesloten bouwterrein hadden begeven waar de toegang verboden is. Zij zijn na verhoor heengezonden. De mannen van tussen de 21 en 35 jaar wonen allemaal niet in Leiden.

Volgens de raad groeit onder islamitische burgers de angst voor toename van agressieve aanvallen op moslims en moskeeën. De RMMN herinnert de regering aan de toezegging om werk te maken van de bescherming van moslims en hun instellingen. De afgelopen tien jaar is een op de drie moskeeën doelwit geweest van besmeuring met bloed, varkenskoppen voor de deur en zelfs brandstichtingen. 'De afgelopen maanden zien we een schrikbarende toename van gewelddadige en discriminatoire daden jegens moskeeën en individuele moslims en moslima's', aldus de RMMN. In januari schreef de raad al een brandbrief aan premier Mark Rutte.

Vicepremier Lodewijk Asscher noemt het in een reactie 'een kwalijke zaak dat mensen op zo'n manier angst wordt aangejaagd'. Het kabinet zal dan ook 'nooit toestaan dat moskeeën, kerken, synagogen of welk gebedshuis dan ook doelwit wordt van bedreiging, bezetting of vernieling. Waar nodig kunnen gebedshuizen rekenen op extra bescherming.'

Moslims tijdens het vrijdaggebed in de Marokkaanse moskee en Islamitisch Centrum, Imam Malik in Leiden. Beeld anp
Moslims tijdens het vrijdaggebed in de Marokkaanse moskee en Islamitisch Centrum, Imam Malik in Leiden.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden