Bezetting bètafaculteit UvA voorbij

De studenten die sinds vrijdag het Study Centre van de UvA bezet hielden, verlaten na een gesprek met het College van Bestuur de gebarricadeerde lokalen. De samenwerking tussen de bètafaculteiten van de VU en de UvA gaat door, maar enkele andere eisen worden wel ingewilligd.

null Beeld anp
Beeld anp

De bezetters protesteerden tegen het besluit van de UvA om de samenwerking door te zetten, terwijl de medezeggenschapsraad eerder tegen de plannen stemde.
Vanavond werd tijdens een vergadering al snel duidelijk dat het College van Bestuur niet van plan is de koers te wijzigen. Toch hebben de bezetters besloten hun actie voorlopig te staken.

'Wij kunnen weinig meer bereiken met dit protest. De medenzeggenschapsraad is nu aan zet', zegt bezetter Joran van Apeldoorn, die ook bij de onderhandelingen met het College van Bestuur aanwezig was. De studenten hopen dat de medenzeggenschapsraad een rechtszaak aanspant tegen de universiteit om de samenwerking te voorkomen.

Bestuursvergadering
Waar de bezetters ook tevreden over zijn, is dat er aan drie andere eisen wél gehoor is gegeven. Er komt een mail van het bestuur van de faculteit gericht aan alle leerlingen met informatie omtrent de fusie. Van Apeldoorn: 'Die mail is belangrijk omdat veel studenten helemaal niet weten wat er speelt. Verder is ons beloofd dat duidelijk op papier wordt gezet op welke punten de medezeggenschapsraad wel instemmingsrecht heeft en op welke niet. Daar was eerst gesteggel over. Daarnaast wordt ook iedere maand een student afgevaardigd om aan de bestuursvegadering deel te nemen.'

Dat de bezetting nu voorbij is, wil nog niet zeggen dat de studenten zich erbij neerleggen. 'We zullen ons blijven verzetten tegen de fusie en we gaan kijken welke acties we in de toekomst kunnen organiseren', aldus een van de actievoerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden