Video

Bezetters moeten Bungehuis verlaten

De bezetters van het Bungehuis moeten het gebouw op korte termijn verlaten. Zo is medegedeeld op de persconferentie van de bezetters. Verlaten ze het pand niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag. De studenten zeggen hun actie desondanks voort te zetten.

Redactie

De dwangsom vond de rechter te hoog. De rechtbank was het wel eens met de argumenten van de UvA dat de bezetting het onderzoek en het onderwijs hindert en de (brand)veiligheid gevaar loopt.

De universiteit betoogde dat lopend onderzoek gevaar loopt doordat specifieke experimenten niet kunnen doorgaan. Ook kunnen tentamens niet worden nagekeken en wordt gevreesd voor fraude. 'We weten dat er ruimtes zijn opengebroken', zei de raadsman van de UvA.

De UvA gaat ervan uit dat de bezetters gehoor geven aan de uitspraak en hoopt na een schoonmaak het gebouw maandag weer in gebruik te kunnen nemen. Op een zelfingelaste persconferentie laten de bezetters weten dat als het beleid van de universiteit niet veranderd, zij ook niet zullen veranderen.

Doorgaan
De studenten in het Bungehuis in Amsterdam gaan door met hun bezettingsactie. Dat zei een studente tijdens een persconferentie op het Bungehuis. De uitspraak van de rechter heeft voor ons geen enkel gewicht, zei ze.

Een docent die met de actie sympathiseert, riep de bezetters op 'met mij hier te blijven en u aan te sluiten bij de arrestantengroep'. Hij zei te hopen dat de dwangsom gebruikt wordt voor de tekorten die zijn ontstaan door financieel wanbeheer van het universiteitsbestuur.

Tijdstip ontruiming
Het is nog niet duidelijk wanneer de UvA de bezettende studenten in het Bungehuis zal sommeren te vertrekken. 'De klok gaat pas lopen op het moment dat de UvA het vonnis van de rechter aan de studenten betekent. Dat wil zeggen dat een deurwaarder bij hen langsgaat met het vonnis in de hand. Vanaf dat moment hebben ze vier uur om het Bungehuis te verlaten', legt een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam uit.

Weigeren de bezetters te vertrekken, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag. Dat bedrag geldt voor het collectief, niet per persoon, aldus de woordvoerder. De dwangsom kan oplopen tot een maximum van 25.000 euro.

Rond 20.15 uur heeft de deurwaarder zich gemeld bij de studenten in het Bungehuis. Maar de kans dat de politie vanavond of vannacht nog het pand gaat ontruimen, wordt zeer klein geacht.

Transparantie
Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

De studenten willen bijvoorbeeld meer inspraak in de medezeggenschapsraden en verlangen volledige openbaarmaking van het financiële beleid van het bestuur. De bezetters willen het pand pas verlaten als al hun eisen zijn ingewilligd. De UvA had ze een andere locatie aangeboden, maar dat wilden ze niet.

'Dat zou om een leegstaand gebouw gaan, waar bij een bezetting geen enkele pressie vanuit gaat', zei de advocaat van de actievoerders, die te kennen gaf dat het stadium van 'gesprekken voeren' al is gepasseerd. 'De bezetters proberen al een jaar een serieuze discussie te voeren over het verbeteren van de transparantie.' De rechter probeerde de studenten nog tot nieuw overleg te bewegen, maar daar gingen ze niet op in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden