Bezetters Maagdenhuis schrijven open brief aan Van der Laan

De bezetters van het Maagdenhuis publiceerden vandaag een open brief gericht aan burgemeester Eberhard van der Laan. Daarin reageren ze op uitspraken die Van der Laan deed in het tv-programma Het gesprek met de burgemeester van AT5.

Redactie
Burgemeester Van der Laan Beeld ANP
Burgemeester Van der LaanBeeld ANP

De studenten schrijven in de brief met verbazing kennis te hebben genomen van zijn televisieoptreden. Volgens hen verkondigde de burgemeester een aantal onwaarheden.

Zo zei Van der Laan dat er een steen door de ruit is gegaan. Dat klopt volgens de studenten niet, wel is er een barst ontstaan door op de ruit te tikken. Dat tikken is volgens de studenten direct gestaakt toen de barst verscheen.

Verder noemen de studenten andere voorbeelden die volgens hen niet kloppen. Ze maken vooral bezwaar tegen de opmerkingen van Van der Laan over dat een deel van demonstranten geen studenten zouden zijn. Zo zei de burgemeester dat er momenten zijn waarop er meer activisten dan studenten in het Maagdenhuis zijn. Volgens de bezetters moet hij deze bewering hard maken of verwerpen.

De studenten in de brief: 'De afgelopen drie weken hebben we een ongelooflijk mooi programma in het Maagdenhuis gehad. We hebben inspirerende sprekers als Joris Luyendijk, Gloria Wekker, Arnold Heertje en David Graeber over de vloer gehad die een groot publiek aanspraken. Er speelden fantastische bands als de Kift, Typhoon en Jungle by Night. Ze kwamen omdat zij ons steunen en waren te gast in een gemoedelijke, vriendelijke sfeer. Afgezien van een conflict met Powned zijn er de afgelopen drie weken geen opstootjes geweest terwijl we een doorlopend cultureel debatcentrum openhielden voor alle Amsterdammers.'

Verder schrijven de demonstranten dat het draaiende houden van het Maagdenhuis niet altijd zonder slag of stoot verloopt, maar dat ze trots zijn op de 'vele studenten en docenten die zonder studiepunten of ander soort beloningen fulltime werk verrichten en de honderden sympathisanten zonder wie dit Maagdenhuis niet mogelijk zou zijn.'

Bekijk de uitzending van AT5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden