Update

Bezetters Bungehuis zien weinig in aanbod UvA

De Universiteit van Amsterdam wilde vanmiddag op het Binnengasthuisterrein in debat gaan met de bezetters van het Bungehuis. De actievoerders zeggen daar niet op in te gaan.

Het Bungehuis aan de Spuistraat. Beeld Joris van Gennip
Het Bungehuis aan de Spuistraat.Beeld Joris van Gennip

'We blijven hopen op dialoog', zeiden de actievoerders gisteren. De bezetters, die zich De Nieuwe Universiteit noemen, zitten al sinds vrijdag in Bungehuis, het gebouw waar onder andere colleges van de FGw worden gegeven. Met de actie hopen ze het gesprek aan te kunnen gaan met het College van Bestuur van de UvA. Ze hebben een lijst met punten opgesteld, waarin ze vooral een meer democratische besluitvorming eisen.

De universiteit wilde de actievoerders nu tegemoet komen met een debat op een andere locatie in Amsterdam. 'Wij ontzeggen geen enkele dialoog, in tegendeel, wij nodigen jullie daarvoor van harte uit.'

De discussie zou gevoerd worden na een openbaar college van rector Dymph van den Boom over 'competente rebellen'. Voorwaarde voor deze mogelijkheid was wel dat de bezetters het Bungehuis verlaten. 'Zodat studenten en medewerkers maandag op een veilige en verantwoorde manier het Bungehuis weer in kunnen', zegt een woordvoerder van de UvA.

'Genoeg geprobeerd'
In een reactie laat één van de actievoerders weten dat ze niet in gaan op de discussie op een andere locatie dan het bezette gebouw. 'We hebben de afgelopen maanden al genoeg geprobeerd het gesprek aan te gaan en dat heeft ook niet gewerkt. Nu vertrekken betekent dat we geen drukmiddel meer hebben.'

In plaats daarvan organiseren de bezetters morgenochtend om 9 uur een algemene vergadering, waarin ze willen overleggen met studenten hoe ze nu verder zullen gaan.

De bezetters van het Bungehuis beschuldigden de UvA vanochtend ervan dat de bewaking van de universiteit ingebroken zou hebben in het bezette gebouw en het brandalarm af zou hebben laten gaan. 'Complete onzin', aldus een woordvoerder van de universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden