Bezetters Bungehuis kregen hulp uit kraakbeweging

De gearresteerde bezetters van het Bungehuis komen snel vrij. Dankzij hulp uit de kraakbeweging waren ze goed voorbereid op de ontruiming. Een 'arrestantengroep' maakte de identiteitsbewijzen kwijt.

Een bezetter wordt door de politie uit het Bungehuis gehaald.Beeld anp

Een lijst nummers lag op tafel klaar voor de studenten en andere actievoerders die via het raam het bezette Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam binnenkwamen. Alle bezoekers werd gevraagd of ze een arrestatienummer wilden hebben. Het papier diende ook als presentielijst. Bezetter 2 aanwezig? Een kruisje bij zijn nummer.

Een ervaringsdeskundige uit de kraakbeweging kwam de bezetters al vroeg informeren over de gang van zaken bij een ontruiming. 'Eén van de eerste dingen die je te horen kreeg, was dat je je niet moet schamen als je eerder vertrekt,' vertelt een bezetter die voor de ontruiming wegging.

Beproefde methodes
Wie wist dat hij wilde blijven tot de politie kwam, kon ID-bewijzen, agenda's met namen of telefoonnummers en portemonnees inleveren bij de arrestantengroep (AG) - al sinds de jaren tachtig een beproefde methode van krakers - waar zo'n twintig studenten in wisselende samenstelling in zaten.

Alle spullen die mogelijk tot identificatie konden leiden, werden in een tas gegooid, waarna één van de AG-leden naar een veilig onderkomen fietste. Op arm of been schreven de anonieme studenten het nummer van een advocaat.

Vanmorgen werden nog 44 van de 47 gearresteerde bezetters in hechtenis gehouden, in het cellencomplex aan de Flierbosdreef in de Bijlmer. Gisteravond hielden de niet-gearresteerde bezetters en sympathisanten een lawaaidemonstratie voor de deur.

Allemaal weer buiten
De advocaat van de bezetters, Willem Jebbink, verwacht dat de arrestanten vanavond allemaal weer buiten staan; de politie bevestigt dit. 'De politie wil zo snel mogelijk van deze mensen af.'

Drie bezetters, onder wie docent algemene cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff, konden wel naar huis nadat ze hun namen hadden gegeven.
Het is nog niet bekend of de bezetters zich voor de rechter moeten verantwoorden. Justitie komt later vandaag met meer informatie.

Lees vandaag meer in Het Parool: Identiteit bezetters blijft onbekend

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden