Bewonersgroepen over Schiphol: 'Amsterdam moet ingrijpen'

Amsterdam moet zich volgens de Amsterdamse bewonersgroepen veel feller verzetten tegen verdere groei van Schiphol.  Zij vragen vandaag per brief aan de gemeenteraad om ingrijpen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'De huidige omvang van de aantallen vlieg- en passagiersbewegingen staat de realisering van belangrijke beleidsdoelen uit het collegeakkoord nu al in de weg,' staat in de brief.

De acht Amsterdamse actiegroepen, waaronder de werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer, Platform Vliegoverlast Amsterdam en de Schiphol Werkgroep Amstelveen-Buitenveldert willen dat de raad Schipholwethouder Udo Kock aanspoort om verdere groei tegen te houden.

Desastreus
Deze week komt naar verwachting de concept-MER (Milieu Effect Rapportage) uit, waarin staat dat Schiphol onder voorwaarden tot 2030 kan doorgroeien. Maar collegepartijen SP, GroenLinks en D66 hebben in het coalitieakkoord vastgelegd dat ze tot 2023 geen groei willen. Een standpunt wat daarna zou moeten gebeuren is nog niet ingenomen.

Volgens de bewonersgroepen is groei desastreus voor Amsterdam. De ruim 52.000 woningen die de stad de komende jaren wil bijbouwen, zijn volgens hen dan onhaalbaar. 'De bouwopdracht om mensen die in Amsterdam willen wonen daartoe in staat te stellen, kan niet worden gerealiseerd omdat beschikbare locaties al voor het luchtverkeer zijn bestemd.'

Ook de leefbaarheid in de stad wordt volgens de briefschrijvers onherstelbaar aangetast. 'De balans in de stad wordt ondergraven door overmatig door Schiphol gefaciliteerd budgettoerisme'. Ook wijzen de actiegroepen op de gezondheidseffecten door de uitstoot van fijnstof en vlieglawaai overdag en 's nachts.

Gevaar
De veiligheid is volgens de briefschrijvers eveneens in het geding: 'Het gevaar van het vliegen over dichtbevolkte gebieden werd bewezen tijdens de Bijlmerramp van 1992. Het risico voor omwonenden is tien maal groter dan toegestaan voor andere bedrijfstakken.'

"Amsterdam moet nu ingrijpen," zegt bestuurslid Lourens Burgers van de Werkgroep Vliegverkeer Bijlmer - en voormalig fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad. "Het is nu of nooit, maar het college laat zich niet zien. De raad moet het college harder aansturen."

Geen middelen
Het Amsterdamse coalitiestandpunt over groei brengt het college opnieuw op ramkoers met Den Haag, waar groei van Schiphol juist mogelijk is gemaakt in het coalitieakoord dat de regeringspartijen vorig jaar sloten.

Amsterdam heeft geen middelen om groei van Schiphol te voorkomen. De hoofdstad is wel, als direct betrokken gemeente en als aandeelhouder (20 procent) van Schiphol, vertegenwoordigd in de Omgevingsraad van Hans Alders, die deze maand een advies aan het kabinet moet uitbrengen over groei.

Lees ook: Het wordt de maand van de waarheid voor Schiphol

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden