Bewonersbijeenkomst over coffeeshop Zuidoost 'mosterd na de maaltijd'

Voordat de eerste coffeeshop van Zuidoost zijn deuren opent, was er donderdagavond nog een inspraakavond waarop buurtbewoners vragen konden stellen en hun zorgen konden uiten. "Mosterd na de maaltijd."

Het Parool
Na lang zoeken, komt er nu toch een coffeeshop in Zuidoost Beeld anp
Na lang zoeken, komt er nu toch een coffeeshop in ZuidoostBeeld anp

'De opkomst is vreselijk natuurlijk", zegt Christiaan Langenberg (66) - wit haar, borstelige wenkbrauwen - over de ruwweg twintig aanwezigen.

Hij is hier namens bewonerscommissie De Poort. "Maar ja, het is dan ook niet gecommuniceerd." Amateuristisch, vindt hij. Hij is niet de enige die hierover klaagt. "Op het sturen van brieven wordt bezuinigd", is het verweer van ambtenaar en gespreksleider Pieter Jan van Slooten. "En tja, het gaat tegenwoordig toch allemaal via internet",

Bezwaren
De coffeeshop in Zuidoost is niet onomstreden. De toestemming ligt er als sinds 2000. De komst van een coffeeshop is in het verleden vaker aangekondigd, maar nog nooit werd een locatie gevonden. Nu dus wel: hij komt vlakbij station Bijlmer ArenA, op de Hoekenrode 14.

Ambtenaren, stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh, ze komen allemaal aan het woord. Dan pakt Langenberg zijn moment. "Het is toch vlak naast een woonwijk, en er zijn scholen in de buurt," is zijn bezwaar.

Ook is hij bang voor overlast, en denkt de gemeente nou echt dat de straathandel verdwijnt door de coffeeshop? Zienswijzen indienen, bezwaar maken, het kan allemaal. Maar de coffeeshop voldoet aan alle locatie-eisen, krijgt hij te horen. Langenberg gaat zeker bezwaar maken, ook al denkt hij niet dat het veel zin heeft.

Langenberg is niet de enige die moeite heeft met de coffeeshop. Ook Marc Koks, de eigenaar van Marc Bike Shop aan de Hoekenrode, komt in protest. Hij werd eerder al ingelicht op een besloten bijeenkomst voor ondernemers. "Mensen gaan blowen op ons mooie plein, ik ben bang dat het gebied verpaupert." Dat geldt ook voor de aanwezigen op de inspraakavond. Het is 's nachts al niet rustig in de buurt, zeggen ze.

Uitbater
De ondernemer die de coffeeshop zal uitbaten, stelt zich voor. Dan valt hij even stil. "Ja, kom maar op!" klinkt het. Hij probeert de buurtbewoners gerust te stellen. "Er komen beveiligers, portiers en straatcoaches om overlast te voorkomen."

Hij heeft het allemaal opgeschreven in een uitgebreid plan. Maar voor de aanwezigen is dat niet voldoende. "Die coffeeshopgangers zijn niet gek!" roept er een. "Als ze weggestuurd worden voor onze coffeeshop, komen ze in onze woonwijken blowen!"

'Mosterd na de maaltijd'
Stadsdeelvoorzitter Dalgliesh schiet in de verdediging. "We willen het al jaren." Nu zijn de inwoners van Zuidoost voor een joint veroordeeld tot de straat of de metro naar de stad. "Bovendien hebben we veel vaker overlast van cafés dan van coffeeshops."

"Deze bijeenkomst is mosterd na de maaltijd", moppert Rob Sendar (73), buurtambassadeur van de Vogeltjeswei. "Als je goed hebt geluisterd weet je: die coffeeshop komt er."

Dit artikel is gemaakt door vier masterstudenten Journalistiek: Anki Witte, Charlot Verlouw, Henk Ruigrok van der Werven en Renate Guitink.

De coffeeshop komt vlakbij station Bijlmer ArenA, op de Hoekenrode 14 Beeld anp
De coffeeshop komt vlakbij station Bijlmer ArenA, op de Hoekenrode 14Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden