PlusReportage

Bewonersavond over azc: 'Zorg dat ze zich op hun plek voelen'

Beveiligers staan aan de hekken voor Amsterdam Studio's aan de Wenckebachweg. In de verte zijn de torens van de Bijlmerbajes te zien. De Bijlmerbajes die vanaf 1 augustus, als het geen gevangenis meer is, onderdak gaat bieden aan duizend asielzoekers.

Bijeenkomst over het azc dat in de Bijlmerbajes komt Beeld Maarten Brante
Bijeenkomst over het azc dat in de Bijlmerbajes komtBeeld Maarten Brante

De beveiligers laten alleen mensen toe die zich per mail voor de voorlichtingsavond hebben opgegeven. Men wil calamiteiten rond de komst van een AZC, zoals die er eerder elders in het land waren, voorkomen.

Bewoners en ondernemers uit de woonomgeving rond de gevangenis worden in een grote ruimte persoonlijk door wethouder Eric van der Burg welkom geheten. Men kan zich laten informeren bij stands van Vluchtelingenwerk Nederland, Leefbaarheid en Veiligheid, het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en Gebouw en Omgeving.

De sfeer is ontspannen, al zijn er wel duidelijk zichtbaar vier politieagenten aanwezig. Birgitta Feijen, bewoonster van het nabijgelegen Amstel Kwartier, staat positief tegenover de komst van de asielzoekers.

"We hebben het hier zo goed, we kunnen toch wel een stukje opzij schuiven? Maar zorg wel voor een leefbare plek voor deze mensen die zoveel ellende hebben meegemaakt. Zorg dat ze zich op hun plek voelen, zet bakken met groen neer, laat kunstenaars de ruimtes onder handen nemen. Open er een buurtcafé, maak er een plek van waar de buurtbewoner ook even binnen kan wippen. Betrek de buurt bij het AZC. Dat is een opgave voor de wethouder."

Vragen
Die wethouder staat even later klaar om vragen van omwonenden te beantwoorden.

Vragen die voornamelijk gaan over de voorzieningen voor de asielzoekers ("Er is hier geen supermarkt in de buurt, en hoe zit het met scholen?"), de leefbaarheid in de voormalige gevangenis ("Die buitenmuur moet worden neergehaald") en de veiligheid voor zowel de asielzoekers als de bewoners rond de Bijlmerbajes ("Wat als de asielzoekers in onze gemeenschappelijke open tuinen gaan zitten?").

Van der Burg ("We gaan de gevangenis ontgevangenissen") stelt de aanwezigen gerust, ook degenen die er niet gerust op zijn dat er duizend mensen in de torens moeten gaan wonen waar nooit meer dan 750 gevangenen zijn ondergebracht.

Kritisch, maar niet onwelwillend
Zoals de man in het ruitjesoverhemd. "Noem me maar Teun, iedereen kent me als Teun. Ik ben niet tegen de komst van de asielzoekers, maar ik ben alleen kritisch over dat getal. Duizend. Ik heb 34 jaar daar gewerkt, en ik zeg je, de gevangenen hadden al te weinig ruimte. En de liften hadden tien jaar geleden al vervangen moeten worden. Die gaan binnen een week stuk. Hoe gaat dat allemaal worden opgelost?"

Kritisch, maar niet onwelwillend, dat is de teneur van de avond. De asielzoekers zijn in ieder geval welkom.

De studenten in de containerwoningen naast de Bijlmerbajes willen helpen, en een muziekcentrum in de buurt wil de asielzoekers graag aan het zingen krijgen. Amsterdam lijkt trots asielzoekers te mogen opvangen.

"Ik ben blij dat we dit geluid vanavond gehoord hebben," zegt Van der Burg. "We hebben zeker nog huiswerk te doen, maar het investeren in leefbaarheid en veiligheid, daar gaan we maximaal op inzetten, laat daar geen misverstand over bestaan."

Zie ook: Bijlmerbajes wordt azc

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden