Bewoners Zuid helpen politie in strijd tegen inbrekers

Wandelaars, hondenuitlaters en hardlopers zijn door stadsdeel Zuid en de politie gevraagd extra op te letten om inbraak en berovingen te voorkomen. Deze week startte de ­pilot Waaks!

De politie en het stadsdeel zeggen de ogen en oren van wandelaars en hardlopers goed te kunnen gebruiken.Beeld anp

De pilot vindt plaats in de Schinkelbuurt en de Vondelparkbuurt. Niet omdat Zuid zo onveilig is, wel omdat deze twee wijken in dit stadsdeel de meeste incidenten kennen.

De politie en het stadsdeel zeggen de ogen en oren van wandelaars goed te kunnen gebruiken. "Zij zien meer en afwijkend gedrag valt ze eerder op," zegt hoofdagent Joost Ostendorf. Het moet de sociale controle in de wijken vergroten, daarnaast is het de bedoeling misdrijven in de kiem te smoren, nog voordat ze hebben plaatsgevonden.

Doelloos rondhangen
Het werkt als volgt: buurtbewoners worden samengebracht met de politie in een Whatsappgroep. Ziet iemand iets afwijkends, dan wordt een melding gedaan bij de politie. Ook wordt de informatie gedeeld in de groep, waarna de politie gemakkelijk kan terugkoppelen.

Bij 'afwijkend gedrag' kan gedacht worden aan mensen die doelloos rondhangen, meerdere keren heen en weer door de straat lopen of afwijken van de logische route, zo onopvallend gekleed zijn dat het opvalt, bijvoorbeeld helemaal in donkere kleren of alert of schichtig overkomen.

Onbehaaglijk gevoel
Het is volgens de politie wel een ­optelsom. Een melding maken van ­iedereen in donkere kleren is niet ­nodig, als ze ook doelloos rondlopen, is het een ander verhaal. Een onbehaaglijk gevoel bij het melden van iemand die (nog) niets misdaan heeft, is volgens de politie niet nodig. Als iemand niets te verbergen heeft, kan hij na wat vragen gewoon doorlopen, zegt de hoofdagent.

Dat zoiets het onveiligheidsgevoel misschien juist vergroot, omdat mensen nu meer meekrijgen, hoopt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel niet. "Maar het is een pilot, dus dit effect zullen we ook bekijken." Het doel is om het initiatief uit te rollen in de hele stad.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden