Bewoners willen verwijderde kunstwerk De Kus naar Java-eiland halen

Op verschillende plekken in de stad zijn initiatieven ontstaan om De Kus van Jeroen Henneman een nieuwe plek te geven.

Veel buurten willen De Kus van Jeroen Henneman wel voor hun deur Beeld Eva Plevier
Veel buurten willen De Kus van Jeroen Henneman wel voor hun deurBeeld Eva Plevier

Het beeld werd vorige week ontmanteld op zijn standplaats op de Frankemaheerd in Zuidoost omdat de nieuwe eigenaren van het kantorencomplex De Heerd er geen belangstelling voor hadden.

In Zuidoost dient de fractie van D66 vanavond een motie in, in een poging het kunstwerk voor Zuidoost te behouden. Het dagelijks bestuur wordt opgeroepen 'alles in het werk te stellen' om De Kus binnen een redelijke termijn en in overleg met de kunstenaar op een andere plek in het stadsdeel te herplaatsen.

Java-eiland
Op het Java-eiland hebben bewoners van de Sumatrakade het plan opgevat om het kunstwerk een plek te geven op de Kop van Java, waarschijnlijk ook de plaats waar de nieuwe fietsbrug naar Noord aan land komt. Henneman noemde de Kop van Java zaterdag in Het Parool de ideale plek voor zijn verweesde werk.

Maar ook omwonenden van de Bogortuin op het Java-eiland hebben dit weekeinde laten weten De Kus graag hun kant uit te zien komen. Het gebied wacht nog steeds op een kunstwerk, sinds in 2010 het werk To see which way the wind blows van de Franse kunstenaar Daniel Buren door de buurt werd afgewezen.

Het kunstwerk van Henneman ligt momenteel in de opslag. Mogelijk zal het beroemde beeld een tijdelijke plek krijgen op de internationale beeldententoonstelling ArtZuid die in mei van start gaat en tot september duurt. De kunstenaar hoopt dat in de tussentijd alles in orde kan worden gemaakt voor een vaste plek.

Lees ook het interview met Jeroen Henneman: 'Ik ben elke dag wel ergens mee aan't prutsen' [+]

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden