Plus

Bewoners willen geldautomaat weg hebben na zoveelste plofkraak

Bewoners aan de Slotermeerlaan willen dat de geldautomaat onder hun woningen defitief verdwijnt. Dat verzoek is gedaan na de plofkraak van donderdagnacht aan het stadsdeel en woningbouwvereniging Rochdale. Het is de achtste plofkraak in de stad sinds oktober.

Het glas van de plafonnière van bewoonster Rasida ligt bezaaid over de vloer, op de koffietafel en tussen het speelgoed van haar driejarige kleindochterBeeld Tammy van Nerum

Het glas van de plafonnière van bewoonster Rasida, die op twee hoog pal boven de geldautomaat van GWK aan de Slotermeerlaan woont, ligt bezaaid over de vloer, op de koffietafel en tussen het speelgoed van haar driejarige kleindochter. De kerstsneeuwpop die aan het raam hing, ligt ook op de grond. Rasida en haar dochter zijn woedend.

"We zijn bang geworden toen in de buurt een half jaar geleden al een plofkraak was. Je kon erop zitten wachten dat het hier ook gebeurde," zegt Rasida's 29-jarige dochter, die niet met naam in de krant wil. Ze slaapt geregeld op de bank, alleen net die niet die nacht. "Anders had ik al dat glas in mijn gezicht gekregen," zegt ze.

Harde knal
Rond half 4 hoorden zij en haar moeder een harde knal. "Ik wist meteen dat het de geldautomaat was. Nu is de maat vol. Ik wilde al eerder een verzoek indienen over die geldautomaat maar in Nederland is het zo dat er eerst iets moet gebeuren voordat men actie onderneemt."

Haar 23-jarige buurman, N. Turan, werd, net als bijna alle andere bewoners in het flatgebouw, wakker van het trillen van het huis. "Ik was direct klaarwakker. Eerst dacht ik aan illegaal vuurwerk. Maar buiten zag ik twee jonge jongens van een jaar of zestien, zeventien, achttien wegrennen naar hun scooter. Ze riepen tegen elkaar dat ze weg moesten komen."De klap was zo heftig dat zijn klok van de muur viel, evenals het bordje in de keuken met de tekst 'I love my kitchen.'

"Het was best een beetje beangstigend. Ik vind dat ze geen pinautomaat onder woningen moeten plaatsen. Zet die automaten op openbare plekken, op pleinen of in winkelcentra, neer."

De klap was zo hard dat bewoners uit omliggende stratener wakker van werden. "Het was een enorm zwaar geluid," zegt Sonja Bruin uit de Slauerhoffstraat. De geldautomaat was volledig van de kluis geblazen. De politie trof kort daarop een tweede nog niet ontploft explosief aan.

Trauma's
Ongeveer dertig bewoners van de bovenliggende woningen moesten daarop hun woningen verlaten en werden enkele uren opgevangen in het stadsdeelkantoor Nieuw-West aan Plein '40-'45 waar ze een ontbijt en hulp voor eventuele trauma's kregen aangeboden.

Turan en zijn moeder waren daar ook bij. Turan had al een tijdje een voorgevoel dat het wel eens mis kon gaan bij de geldautomaat. "Helemaal in deze tijd van de donkere dagen. Je kon er bijna op wachten."

De dochter van Rasida heeft die ochtend een verzoek aan het stadsdeel en de woningbouwvereniging gedaan om de geldautomaat definitief weg te halen. "Ik wil niet meer in vrees leven. Als het moet ga ik langs de deuren met een petitie. Dan komen er genoeg handtekeningen."

De toezichthouders van Rochdale gingen gistermiddag de schade opnemen bij de huurwoningen en de winkels op de begane grond. Bij Bar Content op de hoek lag een raam eruit. Bij de beddenzaak ernaast was de ravage enorm. Nagenoeg alle grote etalageramen waren gesneuveld. De winkel lag vol met glas.

De toezichthouders Peter en Hans van Rochdale vinden de schade in de woningen nog meevallen. "Maar dat komt ook omdat de tweede explosief niet is afgegegaan," zegt een van hen.

Toezichthouders Peter en Hans van RochdaleBeeld Tammy van Nerum

Geldautomaat komt waarschijnlijk niet terug

De geldautomaat van het GWK komt naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug. Het bedrijf gaat binnenkort in gesprek met de verhuurder, woningbouwvereniging Rochdale, en overweegt het huurcontract op te zeggen.

"Het belang van de bewoners staat voorop. Het gaat absoluut voor het belang om cash geld te pinnen. De intentie is dan ook om geen nieuwe automaat te plaatsen. Misschien wordt hij verplaatst naar een andere plek," zegt Jörgen Hoogendoorn van het GWK.

Hij is vrijdag zelf wezen kijken op de plek van de plofkraak en 'behoorlijk geschrokken' van de aangerichte schade.Of andere geldautomaten van het GWK onder woningen ook worden weggehaald, kon Hoogendoorn nog niet zeggen. Hoeveel geld er is buitgemaakt bij de plofkraak, zei hij niet te weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden