Plus

Bewoners willen eigen woon­milieu opbouwen in Van der Pekbuurt

Een tiental Amsterdammers droomt van de collectieve aankoop van een blok woningen in Noord, om daar eigentijdse woonvormen te laten bloeien. De wet en de gemeente geven ruimte; nu de woningcorporatie nog.

Bien Borren
Oleanderstraat, Amsterdam-Noord Beeld Charlotte Odijk
Oleanderstraat, Amsterdam-NoordBeeld Charlotte Odijk

Terwijl een autoalarm gilt in de Van der Pekbuurt fantaseren Bas van Vlaenderen (50) en Annegien van Doorn (34) over welig tierend gras, geiten en kippen. Waar nu nog de grauwe hekken van bouwbedrijf Dura Vermeer staan, hopen de twee Amsterdammers ooit een wooncoöperatie te verwezenlijken.

"Die vermolmde schuttingen halen we neer," zegt architect Van Vlaenderen. "Het moet een grote binnentuin worden." En Van Doorn, fotograaf: "Ik wil kippen en als het kan een palmboom." Ze staan in de Oleanderstraat, typisch Van der Pek, met arbeiderswoningen aan weerszijden en een subtiele knik in de weg.

Zeggenschap
Van Vlaenderen woont al vijftien jaar op het nabijgelegen Meidoornplein. Bijna twee jaar geleden richtte hij met gelijkgestemden de woon­coöperatie Copekcabana op.

Hoewel het woord lijkt op woningcorporatie, is er een groot verschil. In een wooncoöperatie vullen leden hun wonen in met meer zeggenschap dan wanneer ze in een corporatiehuis leven.

"Het is een zekere vorm van emancipatie," zegt Van Vlaenderen. "Wij willen sociale huurders de kans geven hun woning te vernieuwen. Meer zelfbeschikking. In het huidige Nederlandse woonstelsel is dat nagenoeg onmogelijk." Van Doorn: "Ik kies er bewust voor om in een gemeenschap te wonen. Het burgerlijke beeld van in je eentje in een groot huis zitten, beangstigt me."

Blauwdruk
Het collectief schuwt grootse plannen niet: het wil twee blokken met in totaal dertig woningen en een binnentuin kopen van Ymere. De gesprekken met de corporatie lopen sinds eind 2014. Op de maquette wandelen poppetjes door de tuin. Deze woonvorm is Van Vlaenderens blauwdruk voor de toekomst. "Of in elk geval een antwoord op het nijpende woningtekort én een tegemoetkoming aan onalledaagse woonwensen."

In de nieuwe Woningwet van minister Stef Blok is ruimte gemaakt voor burgerinitiatieven. Daarmee is het voor corporaties makkelijker om bestaande panden te verkopen aan coöperaties. Ook bij de gemeente ziet Copekcabana steun. Vorige week maakte wethouder Laurens Ivens bekend dat de stad woongroepen met huurders wil stimuleren, mogelijk via aanpassing van de erfpacht.

Financieel is Copekcabana nog lang niet rond. "We willen de woningen kopen, maar een marktconforme prijs kunnen wij moeilijk opbrengen. In deze buurt zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen en omdat we in de toekomst sociale huren willen vragen, is het businessplan lastig sluitend te krijgen."

Duitsland
Van Vlaenderen hoopt daarom op korting van Ymere. "We houden ons aan alle wettelijke regels en de voorwaarden van Ymere. In onze statuten maken we afspraken over huurniveaus en antispeculatie. Het later doorverkopen van deze panden met fikse winst is uit den boze."

Begin februari 2017 moet hun bod er liggen. Omdat Nederlandse banken huiverig zijn, praat de coöp met Duitse hypotheekverstrekkers. "Daar is deze woonvorm een stuk gangbaarder."

Volgens Van Vlaenderen en Van Doorn bestaat er een grote vraag naar meer participatie bij het wonen: "Bewoners willen een eigen woon­milieu opbouwen, ruimte voor wederkerigheid, duurzaamheid en collectiviteit. Er bestaat geen passend aanbod voor deze vraag. Met coöps voorkom je dat je deze groepen noodgedwongen uit Amsterdam ziet vertrekken."

Hoewel de grootste hindernissen nog genomen moeten worden, is de architect hoopvol. "Wat denk je," vraagt hij Van Doorn. "Zou een sauna niet een leuk idee zijn?"

Bas van Vlaenderen ziet in Noord ruimte voor onalledaagse woonwensen Beeld Charlotte Odijk
Bas van Vlaenderen ziet in Noord ruimte voor onalledaagse woonwensenBeeld Charlotte Odijk

Ymere: geen cadeautjes

De woordvoerder van Ymere kan er kort over zijn: de woningbouwcorporatie zal geen korting op de verkoopprijs geven. "Laat daar geen misverstand over bestaan. Dit is maatschappelijk vermogen en de opbrengst van de verkoop steken we in sociale woningbouw."

Hoewel Ymere initiatieven als Copekcabana toejuicht, is dat volgens de woordvoerder geen reden om de coöp te bevoordelen. "We gaan geen cadeautjes weggeven. Anders stroomt er maatschappelijk kapitaal weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden