Video

Bewoners Willem Dreeshuis protesteren met petitie tegen de sluiting

De bewoners van het Willem Dreeshuis aan de Hugo de Vrieslaan in stadsdeel Oost zijn een petitie gestart voor het behoud van hun verzorgingshuis.

Lennart Brans

Door de bezuinigingen van de overheid dreigt het Willem Dreeshuis zijn deuren te moeten sluiten. Het rijk besloot dat ouderen met behoefte aan lichte zorg niet meer voor een plek in een verzorgingshuis terecht kunnen. Door deze maatregelen komt het Willem Dreeshuis in de problemen.

Volgens Anton Koolwijk, geestelijk verzorger in het tehuis, gaat de eventuele sluiting de huidige bewoners erg aan het hart. 'De ouderen die hier wonen zitter er al heel lang, het is een heel hechte woongroep geworden. Deze mensen willen gewoon bij elkaar blijven,' zegt Koolwijk.

'Rode' karakter
Het huis dat in 1957 door toenmalige minister-president Willem Drees zelf werd geopend heeft door de jaren heen altijd zijn 'rode' karakter weten te behouden. De Dag van de Arbeid op 1 mei en de verjaardag van Willem Drees op 5 juli zijn nog altijd belangrijke feestdagen in het tehuis. Volgens Koolwijk draagt die signatuur ook mede bij aan de populariteit onder de bewoners: 'De mensen voelen zich hier thuis,' zegt hij.

De bewoners vinden het verder belangrijk dat het Willem Dreeshuis ook voor toekomstige generaties toegankelijk blijft. Koolwijk: 'Het is voor ouderen die nu nog zelfstandig in Oost wonen prettig om te weten dat er een plek in hun eigen buurt is waar ze straks terechtkunnen als het thuis niet meer gaat.'

Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd mensen de petitie getekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden