Bewoners Westerpark controleren geluid tijdens festivals

Buurtbewoners rond het Westerpark krijgen de mogelijkheid om zelf het geluidsniveau te controleren tijdens evenementen. Het stadsdeel heeft een geluidsmeetsysteem geïnstalleerd.

Het Milkshake Festival tijdens een voorgaande editie. Beeld Eva Plevier
Het Milkshake Festival tijdens een voorgaande editie.Beeld Eva Plevier

Met het systeem kan op elk moment van de dag, via internet, het geluidsniveau op het Westergasfabriekterrein worden gemeten. Dat schrijft het stadsdeel in een brief aan buurtbewoners.

Het geluidsmeetsysteem is bevestigd aan de gevels van omliggende woningen. Alleen tijdens evenementen wordt het geluid gemeten. Bewoners kunnen met speciale inloggegevens het aantal decibel bijhouden.

Direct optreden
Een kleurenbalk geeft aan of de geluidsoverlast afkomstig is uit het Westerpark. Soms komt het geluid namelijk uit andere delen van de stad, aldus de brief.

Handhavers van de gemeente zijn tijdens evenementen op het terrein aanwezig. Zij kijken mee met het systeem en reageren op klachten en meldingen van omwonenden.

Volgens Fenna Ulichki, dagelijks bestuurder van stadsdeel West, zullen handhavers direct optreden wanneer er sprake is van een overschrijding van de geluidsnorm.

Ulichki: "Het Westerpark is ons dierbaar. Voor de buurt alsmede het stadsdeel voelt het park als een achtertuin. Tegelijkertijd is het een deel van de stad waar veel gebeurt. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we de bewoners serieus nemen en actief betrekken bij het leefbaar houden van de buurt."

Vuurdoop
Volgens Ulichki is er geen directe aanleiding voor het besluit. "We gaan die ook niet afwachten." Het is echter geen groot geheim dat buurtbewoners romdom het Westerpark zich regelmatig beklagen over geluidsoverlast. Niet alleen als op het terrein een festival plaastvindt, maar ook op doordeweekse dagen komen bij de gemeente meldingen binnen.

Het Milkshake Festival, aanstaand weekend in het Westerpark, geldt als vuurdoop voor de geluidsmeting. Het systeem blijft de komende zes maanden in de lucht. "Daarna gaan we evalueren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden