Plus

Bewoners Weesperzijde ontvluchten harde muziek

De Weesperzijde is sinds een paar jaar een hotspot voor recreërende Amsterdammers. Heel gezellig, vinden bewoners, maar de harde muziek jaagt ze hun huizen uit.

Beeld Eva Plevier

Kirsten Nienhuis (45) wil er geen misverstanden over laten bestaan: het strookje Weesperzijde waar ze op uitkijkt, tussen café Hesp en restaurant Girassol, is een enorm gezellige plek geworden. "Sinds het een paar jaar geleden is opgeknapt door de gemeente, zit het met mooi weer altijd vol. Hartstikke leuk. En kijk dat uitzicht. Waar heb je dat nou in Amsterdam?"

Toch gaat ze op zomerse dagen vaak naar het huis van haar vriend om de herrie te ontvluchten die wordt veroorzaakt door ghettoblasters op bootjes die voor de deur aanleggen. "Zelfs met de ramen en deuren dicht kan ik m'n eigen televisie vaak niet eens horen, zo hard is het. Het water draagt geluid natuurlijk enorm ver."

Volgens bovenbuurvrouw Fieke de Beukelaer (46) is de overlast echt iets van de laatste jaren. "Bewoners van de grachten hebben actief geklaagd over geluidsoverlast op het water. Ik denk dat veel boten daarom nu hiernaartoe komen. Het probleem heeft zich verplaatst."

Prachtig
Dat de Weesperzijde vol ligt met mensen die genieten van de zon, daar heeft De Beukelaer, net als eigenlijk alle buurtbewoners, niets op tegen. "Het zou wel heel decadent zijn als je dat als bewoner van de Weesperzijde gaat verbieden. Het is hier prachtig, iedereen mag daarvan genieten. Maar wij hebben wel met de overlast te maken."

Schippers aanspreken op hun gedrag is lastig, zeggen de bewoners. De Beukelaer: "Ik vraag altijd naar de schipper. Soms zetten ze het dan zachter, maar ik krijg ook vaak brutale reacties. Dan vragen ze of ik zelf niet jong ben geweest. Hoe meer er gedronken wordt, hoe lastiger het is om er iets van te zeggen. Ik ben ook wel­eens naar m'n huis achtervolgd door iemand die het niet pikte. Sindsdien ben ik voorzichtiger."

Nienhuis krijgt vaak naar haar hoofd geslingerd dat 'ze dan maar niet in Amsterdam moet wonen'. "Ik snap wel dat ze denken dat de overlast meevalt. Ze liggen zelf vaak maar een paar uur. Maar wij zitten de hele dag in de herrie."

Beeld Eva Plevier

Volgens Waternet is het draaien van versterkte muziek - zelfs via je telefoon - verboden op het water in de hele stad, ook als je met je bootje aangemeerd ligt.

Barbecues
Op de Weesperzijde is de handhaving van deze regels de verantwoordelijkheid van stadsdeel Oost. Het stadsdeel erkent het probleem en zegt te handhaven 'wanneer dat nodig is'. "Maar het is lastig om het gedrag van mensen te veranderen," zegt woordvoerder Marije van Wees. "Soms gaat de muziek uit als onze handhavers komen en gaat ze weer aan als ze weg zijn. We kunnen niet de hele avond blijven."

Andere bewoners hebben ook bij het stadsdeel geklaagd over de stank van barbecues. Om daar iets aan te doen hangt het stadsdeel borden op om mensen erop te wijzen waar ze kunnen barbecueën zonder bewoners tot last te zijn. "Maar het is niet verboden," zegt Van Wees.

Om de rest van de overlast tegen te gaan, komen er borden met gedragsregels.

Zie ook: Zo beleeft Amsterdam de tropisch warme dagen

(Beeld: www.evaplevier.com)

Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden