Bewoners vrezen 'Nieuwe Wallen' in Oost

De voormalige Marechausseekazerne in de Watergraafsmeer waar de gemeente een daklozenopvang wil vestigen.

Wethouder Eric van der Burg wil een daklozenopvang huisvesten in de voormalige Marechausseekazerne aan het Robert Kochplantsoen in de Watergraafsmeer. Omwonenden vrezen dat de buurt een nieuwe grote zorginstelling als deze niet kan dragen.

Binnen een straal van 50 meter zitten al een crisisopvang voor jongeren, een blijfvanmijnlijfhuis en een instelling van Mentrum voor geesteszieke bejaarden. Aan de andere kant van dezelfde straat zit ook een groot bordeel. Bewoners vrezen voor een exponentiële toename van de overlast als daar nog eens een opvang voor dak- en thuislozen bijkomt.

De plannen zijn om veertig cliënten met 'dubbele diagnostiek' permanent op te nemen in de kazerne. Dat wil zeggen dat de inwoners naast psychiatrische problemen ook een alcohol- en/of drugsverslaving hebben. Ook de dagopvang die nu gevestigd is op de Linnaeushof zal verhuizen naar het pand van de kazerne en daarmee komen nog eens zestig mensen voor een dagbesteding naar de buurt. Verder zullen de medewerkers van HVO/Querido, de instelling voor dak- en thuislozen in Amsterdam, ambulante zorg gaan verlenen en ontvangen zij cliënten uit de wijk op de locatie aan het Robert Kochplantsoen.

Bewoners vrezen dat door de plannen van de wethouder de leefbaarheid van de buurt flink achteruit zal gaan. 'Nu al is er regelmatig geluidsoverlast in de buurt en dat zal door een grootschalige instelling als deze alleen maar toenemen. Het is een illusie om te denken dat je daar niets van merkt. Laat de gemeente zoeken naar een andere locatie in stadsdeel Oost, anders krijgen we hier nog de 'Nieuwe Wallen' met al die junks en hoeren' aldus een buurtbewoner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden