Bewoners voeren actie voor bibliotheek

Foto © anp Beeld
Foto © anp

Bewoners van de Spaarndammerbuurt voeren actie tegen de dreigende sluiting van hun bibliotheek.

Met een handtekeningenactie en een actiedag op 22 juni proberen ze de deelraad, die moet bezuinigen, op andere gedachten te brengen. 'Als ze het in de Bijlmer lukt om hun bieb open te houden, kunnen wij het ook,' aldus de bewoners.

Het filiaal heeft 2075 leden en verricht 42.000 uitleningen per jaar. De kosten van het filiaal zijn lager dan de kosten van de andere bibliotheken in West en het krijgt de minste subsidie, schrijven de bewoners het stadsdeel in een brandbrief.

Volgens hen zijn er al weinig voorzieningen en activiteiten overgebleven. 'De buurt heeft een oververtegenwoordiging wat betreft minimuminkomens en werkloosheid. De bibliotheek is bij uitstek een voorziening die laagdrempelig is en waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verplichtingen.'

Ook voor de aantrekkingskracht van de buurt is de bibliotheek belangrijk, vinden ze. 'De Houthavens gaan bebouwd worden, er komen vijfduizend nieuwe bewoners, het zou vreemd zijn om nu een voorziening te sluiten.'

In november 2010 stuurden onder meer Anbo-Amsterdam, de Turkse raad Westerpark en de Ouderenadviesraad Westerpark al een bezwaarschrift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden