Update

Bewoners Vluchtkerk welkom in Den Haag

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam zijn bij gebrek aan opvang welkom in de gekraakte Sacramentskerk in Den Haag. Zelf willen ze alleen liever in de hoofdstad blijven. Dat lieten woordvoerders van de Haagse kerk en de bewoners donderdag weten.

Redactie
De asielzoekers moeten vrijdag de Vluchtkerk verlaten Beeld anp
De asielzoekers moeten vrijdag de Vluchtkerk verlatenBeeld anp

In het Haagse pand verblijven sinds januari ook al 20 andere uitgeprocedeerde asielzoekers, die vorig jaar een tentenkamp bij het Malieveld hadden opgezet. De bewoners van de Vluchtkerk vrezen dat de ruimte te klein is voor hen allemaal. 'Daarnaast krijgen we in Amsterdam heel veel steun en die kunnen we goed gebruiken', vertelde een zegsman.

Hoewel geen enkele asielzoeker uit Amsterdam geweigerd zal worden, noemt de woordvoerder van de Haagse Sacramentskerk de mogelijke opvang 'niet ideaal'. Met de bewoners van de Vluchtkerk erbij zal er namelijk extra geld en voedsel nodig zijn om de uitgeprocedeerden te ondersteunen. 'Daar is geen plan voor, we zullen gaan improviseren met de hulp die we al krijgen,' zei de woordvoerder van de Haagse asielzoekers.

De Amsterdamse asielzoekers protesteren sinds eind september tegen het Nederlandse asielbeleid, waarbij ze bivakkeerden in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar ontruimde, mochten de uitgeprocedeerden in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West blijven. Met de eigenaar is afgesproken dat ze daar uiterlijk vrijdag moeten vertrekken. Er is vooralsnog geen andere opvangplek waar ze naar toe kunnen, meldde hun zegsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden