Bewoners Vluchtflat slapen nacht op de Dam

De uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtflat bivakkeren sinds gisteravond op de Dam om hun basisbehoeften af te dwingen: dagelijks een warme maaltijd en een douche.

'We hebben geen eten, geen douche, het is als in een gevangenis' Beeld Jean-Pierre Jans
'We hebben geen eten, geen douche, het is als in een gevangenis'Beeld Jean-Pierre Jans

'We hebben geen eten, we kunnen niet douchen, de Vluchtflat is als een gevangenis,' zegt de uitgeprocedeerde Somaliër Mohamed Ali Abdikarim (25), die namens de actievoerders op de Dam het woord doet.

Hij en zo'n vijftig andere Somaliërs, die de grootste groep vormen in de Vluchtflat, hebben het voortouw genomen om gisteravond laat van de Vluchtflat in Slotervaart naar de Dam te lopen. Daar hebben ze de hele nacht onder het afdak van de Bijenkorf gebivakkeerd. Met dit protest willen ze aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie: de uitgeprocedeerden willen of kunnen niet terug naar hun land van herkomst. Dat zoveel mensen dag in dag uit op elkaars lip zitten, geeft wrijving. Bijna dagelijks zijn er opstootjes.

'Er is nu een groep naar de Vluchtflat gegaan om meer mensen, dekens en sokken te halen,' zegt Abdikarim. Hij en de anderen willen op de Dam blijven totdat de gemeente hun kwestie bespreekt in de gemeenteraad en een oplossing aandraagt.

Inmiddels is de groep sinds ze van de Vluchtkerk naar de Vluchtflat zijn verhuisd, gegroeid van zo'n 150 tot ongeveer 250 zielen. Het blijkt moeilijk de omvang van de groep in de Vluchtflat in de hand te houden.
Momenteel wordt voor de oorspronkelijke bewoners, die overwinterden in de Vluchtkerk in Bos en Lommer, uitgezocht wat de mogelijkheden zijn. Dit duurt tot ongeveer november, zegt Abdikarim. 'In de tussentijd kunnen die mensen toch wel vijftig euro per week krijgen voor levensonderhoud?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden