Bewoners vermijden drukke plekken in de stad

De drukte in de stad is van grote invloed op hoe mensen gebruikmaken van het centrum, blijkt uit een grote buurtenquête van het stadsdeel.

null Beeld anp
Beeld anp

Uit een enquête (pdf) onder ruim drieduizend bewoners en ondernemers in het centrum blijkt dat 88 procent van de ondervraagden drukke plekken soms bewust vermijdt. Daarbij gaat het vooral om locaties in het oude centrum.

Volgens de ondervraagden is aanpak van de drukte en toerisme het eerste wat de gemeente moet oppakken, nog voor parkeeroverlast door fietsen en algemene verkeersoverlast. Dat betekent niet dat iedereen de drukte in het centrum, die de afgelopen jaren is toegenomen, als overlast beschouwt. Een meerderheid vindt de drukte gezellig (21 procent), staat er neutraal tegenover (26 procent) of ervaart geen drukte (8 procent). Daar tegenover staat 45 procent die het vervelend druk vindt in het centrum.

De enquête werd ingevuld door 3.621 mensen. Het grootste deel daarvan wordt gevormd door bewoners, maar er deden ook 258 ondernemers, 90 werkenden en 30 bezoekers van het centrum mee. Van de deelnemende bewoners woont zestig procent al langer dan tien jaar in Amsterdam.

De plekken in het centrum die door de bewoners worden vermeden Beeld Gemeente Amsterdam
De plekken in het centrum die door de bewoners worden vermedenBeeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden