Bewoners Van der Pek: 'Ik hoop dat we niet meer gaan betalen'

In de Van der Pekbuurt wordt het besluit om volledig van het aardgas af te gaan door bewoners met gemengde gevoelens ontvangen. De grootste onrust: wat betekent dat voor de portemonnee?

Frank Turkenburg
In de Van der Pekbuurt moeten 2600 woningen worden aangesloten op een alternatief voor aardgas, zoals stadswarmte. Beeld Mats van Soolingen
In de Van der Pekbuurt moeten 2600 woningen worden aangesloten op een alternatief voor aardgas, zoals stadswarmte.Beeld Mats van Soolingen

"Tuurlijk ben ik voor duurzaamheid. Maar wij hebben de afgelopen vier jaar in een bouwput geleefd," zegt buurtbewoonster Mariska van der Burgt. "De gemeente is net klaar met de nieuwe bestrating van de Van der Pekstraat. Eindelijk begint de buurt weer te leven, zonde als alles weer wordt opengebroken."

Peter Vittali, die al vijfenzestig jaar in de Van der Pekbuurt woont, ziet er meer in. "Mijn huis moet nodig gerenoveerd worden. Als ze ons dan gelijk van het aardgas afhalen is dat prima. Ik hoop alleen dat we niet meer gaan betalen dan nu."

2600 woningen
De Van der Pekbuurt is de eerste wijk in Amsterdam die in zijn geheel van het aardgas af gaat. Hiervoor zal een netwerk van buizen worden aangelegd om de 2600 woningen op stadswarmte aan te sluiten. Woningcorporatie Ymere gaat deze klus uitvoeren in combinatie met de al geplande renovaties van de woningen. In 2040 wil de gemeente de hele stad van het aardgas af hebben.

"Mijn woning is al van het gas af," zegt Vito Hoeben. "Het is beter voor het milieu en bovendien merk ik geen verschil met een woning op aardgas. Ik hoop dat de gemeente wijzer wordt van deze pilot en dat de kosten niet bij de bewoners komen te liggen."

Niet alleen woonhuizen moeten van het gas af, voor ondernemingen geldt hetzelfde. Niet alle (horeca)ondernemers zitten daarop te wachten. "Als de optie tot gas niet door de gemeente wordt aangeboden, moet ik over een nieuwe locatie voor mijn onderneming gaan denken," zegt Abdelhafid Rakas.

Spitsuur
Al negen jaar zit hij met zijn visboer en traiteurzaak op de Van der Pekstraat. "Tijdens de spitsuren moet letterlijk het gas erop, elektrisch koken is dan geen optie. Bovendien verplicht de gemeente mij nieuwe elektrische ovens en een grillplaat aan te schaffen van bij elkaar 42.000 euro. Ik hoop dat de gemeente samen met ondernemers gaat nadenken over een goede uitwerking van hun besluit, maar de communicatie is nu gewoon vaag."

Schuin tegenover Rakas zit restaurant Kannibalen en Paradijsvogels van Saskia Kegel en haar man Mario Alfons. "Wij zien niet op tegen de plannen van de gemeente. Zolang zij een tijdelijk onderkomen voor ons regelen tijdens de verbouwing juichen wij verduurzaming alleen maar toe," zegt Kegel.

Hinder
Hoe de Van der Pekbuurt van het gas afgaat, wordt door Ymere in samenwerking met de gemeente onderzocht. "Wij willen alle bewoners betrekken bij het aardgasvrij maken van hun woningen," aldus een woordvoerder van Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid. "Zij moeten hier zo min mogelijk hinder van ondervinden en de kosten mogen ook niet hoger worden dan nu met aardgas."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden