Bewoners tegen dempen van de Lijnbaansgracht

Het klinkt als niet zo'n heel grote stap: het dempen van een ondergrondse gracht. Toch komen binnenstadbewoners in het geweer tegen het afsluiten van de Lijnbaansgracht tussen het Kleine-Gartmanplantsoen en de Melkweg.

De situatie in 1978, tijdens werkzaamheden. Links en rechts het Kleine-Gartmanplantsoen. Op de achtergrond de Lijnbaansgracht. Beeld Stadsarchief Amsterdam
De situatie in 1978, tijdens werkzaamheden. Links en rechts het Kleine-Gartmanplantsoen. Op de achtergrond de Lijnbaansgracht.Beeld Stadsarchief Amsterdam

Het gaat om een stuk gracht van net iets meer dan 230 meter. Veel passanten op het Leidseplein zullen zich waarschijnlijk niet realiseren dat de Lijnbaansgracht onder hun voeten gewoon doorloopt.

Het water dat bij het pannenkoekenhuis verdwijnt, komt aan de andere kant van het uitgaansplein weer tevoorschijn bij de Stadsschouwburg.

Het Leidseplein ondergaat een ingrijpende renovatie. Onderdeel daarvan is de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 2000 fietsen.

De betonnen bak die moet worden aangelegd, komt op de plaats waar het overdekte deel van de Lijnbaansgracht ligt.

Tijdens beraadslagingen over de aanleg werd enkele jaren geleden besloten een duiker aan te leggen: een omleiding voor het water. Een gevolg van een brief van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht in 2014 dat een waterverbinding 'essentieel is voor de waterkwaliteit'.

Dood water
Maar nu blijkt de gemeente dus af te zien van de aanleg van zo'n verbinding. "Bij nadere uitwerking van de plannen bleek dit voor zowel de bergingscapaciteit als de kwaliteit van het water niet noodzakelijk," zegt een woordvoerder van de gemeente.

Een vreemde gang van zaken, zegt Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

"Wanneer het gemeentebestuur terugkomt op een eerder genomen raadsbesluit, herleven volgens ons natuurlijk ook eerder geuite bezwaren."

Volgens Schoonenberg mag de Lijnbaansgracht niet zomaar worden gedempt. Hij vreest het ontstaan van een dode hoek in de gracht achter het Barlaeusgymnasium. "Dat betekent: dood water. Er gaat zich troep ophopen en de waterkwaliteit zal achteruitgaan."

Niet waar, zegt de woordvoerder. "Het water is voldoende breed en door het fluctueren van de waterstand en de windwerking is het water voldoende in beweging."

Stadsomwalling
Het ergert Schoonenberg dat de beschermde stedenbouwkundige structuur van de binnenstad wordt aangetast.

"De Lijnbaansgracht behoort tot de zeventiende-eeuwse stadsomwalling. Toen er in de jaren zeventig werkzaamheden waren, was de gracht nog zichtbaar. Het lijken twee smalle grachtjes, maar ze hebben een extra muur in het midden aangelegd om de constructie te kunnen dragen."

230

De te dempen ondergrondse gracht is net iets meer dan 230 meter lang. De VVAB vreest verslechtering van waterkwaliteit.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden