Bewoners starten handtekeningenactie voor behoud tram 24

Tram 24 rijdt vanaf mei 'ten minste enkele maanden' niet meer. Waarschijnlijk keert de lijn pas terug in 2017. Bewoners van Amsterdam-Zuid zijn het er niet mee eens en starten een handtekeningenactie.

Bien Borren
Bewoners van stadsdeel Zuid zijn zeer ontstemd over het feit dat tram 24 lange tijd uit de roulatie is gehaald. Beeld Floris Lok
Bewoners van stadsdeel Zuid zijn zeer ontstemd over het feit dat tram 24 lange tijd uit de roulatie is gehaald.Beeld Floris Lok

Bewonerscoöperatie StadsdorpZuid neemt het op voor de bewoners van de Apollobuurt, Olympiakwartier en Irenebuurt. In een brief gericht aan wethouder Litjens (verkeer) schrijft het bestuur: "Deze wijken tellen zeer veel oudere bewoners, onder wie velen slecht ter been zijn. Voor hun mobiliteit is lijn 24, de verbinding met het stadscentrum en de VU, zeer belangrijk."

Met name het traject van het Stadionplein over de Stadionweg naar de Beethovenstraat is onmisbaar, zo schrijft de vereniging. "Voor deze anderhalve kilometer is geen ander openbaar vervoer beschikbaar."

Versleten
Al vanaf de start van de werkzaamheden in de Ferdinand Bolstraat, in 2003, rijdt de 24 een alternatieve route langs het Concertgebouw. Maar door werkzaamheden kan tram 24 daar niet meer langs, terwijl nu al bekend is dat de omleidingssporen ook niet meer terugkomen. De route over het plein voor tram 24 is dan geen optie meer.

Een deel van de rijtuigen die dienst deden als lijn 24 worden vanaf mei ingezet als lijn 16 om te zorgen dat genoeg mensen de Albert Cuypmarkt kunnen bereiken. Een woordvoerder van het GVB zei daar eerder over: "Maar hierdoor hebben we onvoldoende materieel beschikbaar om de 24 via een alternatieve alternatieve route te laten rijden. Als die route er al zou zijn."

Alternatief
Dat wordt gekozen voor de bewoners en ondernemers van de Albert Cuypmarkt en omgeving en niet voor de belangen van de reizigers van de 24 steekt StadsdorpZuid. Volgens de brievenschrijvers lijkt een goed alternatief voorhanden. "Waarom lijn 24 niet voor een groot deel de oorspronkelijke route laten rijden? Dus van het Roelof Hartplein over de Ceintuurbaan en, zolang de rails in de Ferdinand Bolstraat niet zijn herlegd, via de van Woustraat, Frederiksplein en de Weteringschans terug naar het Weteringcircuit en Vijzelgracht. Op deze manier zou ook de Albert Cuypmarkt goed aangetakt blijven."

De wooncoöperatie is een handtekeningenactie gestart om hun protest kracht bij te zetten. Anneke Huiygen (70), coördinator bij StadsdorpZuid, vertelt: "Op dit moment zijn er nog geen handtekeningen, het online opzetten van zo'n petitie was nog best lastig. Komende week gaan we langs de deur en leg ik bij winkeliers lijsten neer waar mensen kunnen tekenen."

Eind komende week hoopt ze de lijst bij de Stopera te kunnen aanbieden. Ze heeft hoop, maar 'het was fijn geweest als het GVB even had nagedacht'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden