Bewoners: 'Schiphol mag niet groeien'

Schiphol mag niet groeien. Dat vinden de bewonersgroepen in de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Daarmee is een advies over groei, dat deze maand zou moeten uitkomen, van de baan.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

De gezamenlijke bewonersorganisaties laten hun veto donderdag weten in een verklaring.

Vorige maand hebben ze binnen de ORS lang onderhandeld over groei van Schiphol, nadat de luchtvaartsector onder aanvoering van Schipholtopman Dick Benschop 'gematigde en gecontroleerde groei' had aangeboden. Daarbij zou de luchthaven tot 2023 25.000 vluchten toevoegen, bovenop het half miljoen dat nu plaatsvindt.

Een deel van de bewonersgroepen wees dat aanbod direct al af, een ander deel wil wel doorpraten om betrokken te blijven bij de onderhandelingen. Maar met het standpunt dat helemaal niet gegroeid mag worden, zetten de bewoners zich nu buitenspel. In het regeerakkoord is vorig jaar al afgesproken dat Schiphol verder kan groeien.

Groeiplannen
Dat betekent dat luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen nu zelf een besluit zal nemen over verdere groei. Dat zal gebeuren op basis van de concept-MER die Schiphol eind vorig jaar presenteerde, waarmee groei naar 540.000 vluchten mogelijk is.

De groeiplannen hangen wel nauw samen met de opening van Lelystad Airport, dat tot 2023 nog eens tienduizend vluchten van Schiphol zou moeten overnemen. De Europese Commissie ziet echter niets in plannen om het polderveld alleen open te stellen voor luchtvaartmaatschappijen die Schiphol verlaten en niet voor nieuwkomers.

Bewoners eisen groeistop tot 2023

De bewoners eisen nu dat de huidige groeistop van 500.000 vluchten tot 2023 wordt doorgetrokken en willen dat de luchtvaartsector eerst alle afspraken nakomt die het de afgelopen jaren zou hebben gebroken over hinderbeperking voordat er verder gepraat kan worden over groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden