Bewoners Oud-West onaangenaam verrast door Hallenkwartier-bordjes

Onder de officiële straatnaambordjes in Oud-West hangen sinds kort straatnaambordjes met de tekst 'Hallenkwartier'. Buurtbewoners zijn ongerust: wonen ze in Oud-West of in het Hallenkwartier? Dinsdagavond maakten ze hun onvrede kenbaar tijdens een vergadering van Bestuurscommissie West.

Op Marktplaats worden de bordjes Hallenkwartier aangeboden Beeld Marktplaats
Op Marktplaats worden de bordjes Hallenkwartier aangebodenBeeld Marktplaats

Een aantal bewoners is boos omdat ze niet betrokken zijn in de besluitvorming en de bordjes in een veel groter gebied hangen dan de daadwerkelijke straten rond de oude tramremise, zoals in de Vondelstraat en op het WG-terrein. De bordjes zijn symbool geworden van de snelle verandering van het stadsdeel.

Buurtbewoner Siem Vaessen was 'bijzonder onaangenaam verrast' en maakt zich zorgen over de 'doorslaande commercialisering'. Ook andere bewoners zijn boos omdat ze niet betrokken zijn bij de plaatsing van de bordjes. Dat terwijl het stadsdeel, naast de ondernemersverenigingen, een deel van de kosten betaalde met publiek geld. De bordjes worden inmiddels al op Marktplaats aangeboden "voor een zelf te bepalen prijs. Zelf demonteren."

Winkeliersverenigingen
De bordjes zijn geplaatst door de verenigde winkeliersverenigingen van vijf winkelstraten en marketingbureau Stad&co, die er 'de kracht van de ondernemers' willen laten zien. Jan van Disseldorp van avondwinkel Sterk: "De bordjes zijn een eerbetoon en geen reclame. Door het beter in de markt zetten van het gebied kunnen ook ondernemers die het lastiger hebben profiteren van het succes van de Hallen."

Onduidelijk is of er een vergunning aangevraagd had moeten worden; dat wordt uitgezocht. De commissie van de gemeente die daarover gaat- de commissie naamgeving openbare ruimten- weet nog niet of ze over het onderwerp gaan. "Het is een onderbordje en geen straatnaambordje." zegt stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester (D66). Eerder werden dit soort bordjes al geplaatst in het 'Spiegelkwartier' en de '9 Straatjes', maar daar kwam geen kritiek op.

Om de tafel
Dinsdagavond vergaderde de Bestuurscommissie West over het onderwerp naar aanleiding van vragen van D66 en de SP. Bouwmeester gaat met de bewoners en samenwerkende ondernemersverenigingen om de tafel. Ook wordt nog uitgezocht waarom zo'n groot gebied tot Hallenkwartier gebombardeerd is.

Op Marktplaats worden de bordjes aangeboden Beeld Marktplaats
Op Marktplaats worden de bordjes aangebodenBeeld Marktplaats
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden