Bewoners ontevreden over aangepaste plannen De Lairessestraat

De bewoners van de De Lairessestraat zijn ondanks de aanpassing in het ontwerp niet tevreden met de gemeentelijke plannen voor de herinrichting van hun straat. 'Pleisters plakken,' noemen ze het.

Het comité had zelf een ontwerp ingediend dat beter aan zou sluiten bij de wensen van de straat. Beeld Mats van Soolingen
Het comité had zelf een ontwerp ingediend dat beter aan zou sluiten bij de wensen van de straat.Beeld Mats van Soolingen

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) maakte maandag in een brief aan de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid bekend iets aan de wensen van de buurtbewoners van de De Lairessestraat toe te willen geven.

Er ontstond onrust in de buurt toen de gemeente afgelopen zomer een grondige herinrichting van de straat aankondigde. De buurt was bang dat de plannen het karakter van de straat zou aantasten en dat de verkeersveiligheid in het geding was. Ook het opheffen van de parkeerplaatsen stuitte op weerstand.

Pleisters plakken
In het aangepaste ontwerp kunnen 15 parkeerplaatsen worden gespaard door een tram- en een buslijn in de straat op te heffen.

Maar dat is voor de bewoners niet genoeg. Van een 'tegemoetkoming' is volgens hen in elk geval geen sprake. "De gemeente heeft het nu zo geframed alsof het ons alleen om de parkeerplaatsen te doen was, maar wij maken ons ook zorgen om de doorstroming en de verkeersveiligheid," zegt Jeroen Zandt, voorzitter van het actiecomité. "Er wordt door het stadsdeel gekozen om pleisters te plakken in het oude model, in plaats van te luisteren naar onze wensen."

Traineren

Het comité had zelf een ontwerp ingediend dat beter aan zou sluiten bij de wensen van de straat. Daarin zouden én de parkeerplaatsen worden behouden, én de fietsstroken vrij en iets verder van de weg liggen, waardoor er ruimte overblijft voor fietsers om uit te wijken en voor laden en lossen. "Bij de Amstelveenseweg hebben ze hetzelfde gedaan als ze nu in De Lairessestraat willen doen. Daar staat de straat dagelijks vast, bij laad- en loswerkzaamheden."

Hij meent dat de gemeente het proces bewust 'traineert'. Op verzoeken voor notulen, besluiten en informatie weigert de gemeente volgens Zandt vooralsnog te reageren.

Zandt zal daarom woensdag met het comité aanwezig zijn op de stadsdeelvergadering om zijn beklag te doen. "We proberen het via de normale weg te doen," aldus Zandt. "Maar mocht dit geen soelaas bieden, dan zitten er ook juristen op de zaak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden