Bewoners moeten weg uit Haarlemmerpoort
De 26 bewoners van de Haarlemmerpoort moeten hun woning uit omdat het monumentale gebouw aan het Haarlemmerplein in Amsterdam in slechte staat verkeert.
Ook na een grootscheepse renovatie kunnen zij niet terugkeren. Alleen met winkels of horeca zijn de kosten te drukken.
Woningcorporatie Ymere wil de zeventien woningen in de poort voor bijna zes miljoen euro renoveren. Die opknapbeurt is broodnodig, concludeert Ymere op basis van een zestal onderzoeken naar de woon- en leefomstandigheden in de Haarlemmerpoort. Gisteren werden de bewoners tijdens een informatieavond in de Nassaukerk bijgepraat over deze 'voorlopige conclusie' over de toekomst van de voormalige stadspoort, die in 1840 werd geopend.
Vocht en schimmel
De bewoners van de poort kampen al jaren met scheurende muren en vocht en schimmel in hun woning. Toch zien zij geen aanleiding om te vertrekken vanwege het achterstallige onderhoud. Ymere heeft een andere mening: de poort moet volledig worden gerenoveerd. 'En zelfs dan kunnen wij goede, kwalitatieve woningen niet garanderen,' zegt regiodirecteur van Ymere Eric van Kaam.
De kosten van de renovatie zijn volgens Ymere onmogelijk te compenseren met de huuropbrengsten. Alleen wanneer de Haarlemmerpoort een publieke functie krijgt - winkels of horeca - blijft renovatie financieel haalbaar. Bovendien worden in dat geval minder strenge kwaliteitseisen gesteld.
Wantrouwen
Guido Egas van de bewonerscommissie zet zijn vraagtekens bij de aanpak van Ymere. 'Door de laatste jaren heersen bij ons veel wantrouwen en cynisme. We willen niet elke keer geconfronteerd worden met onderzoeken die wij vervolgens maar moeten zien te weerleggen.'
Egas doelt op eerdere informatieavond eind 2009, toen Ymere concludeerde dat bewoners de Haarlemmerpoort moesten verlaten vanwege een slechte fundering. Een second opinion wees uit dat de schade meeviel; ze konden blijven.
Communicatie
'We geven toe, onze communicatie met jullie heeft niet altijd de schoonheidsprijs verdiend,' zegt Van Kaam. 'Daarom leggen we onze bevindingen nu bij jullie neer.' De bewoners hebben tot september om de onderzoeken te bestuderen, om daarna met alternatieven te komen of aanvullend onderzoek aan te vragen. 'We moeten het eens zijn over de feiten.'
Bestuurder Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum heeft Ymere al toegezegd de vergunning te verstrekken als inderdaad blijkt dat alleen een functiewijziging de renovatie mogelijk maakt. 'De financiële mogelijkheden van woningcorporaties houden ook een keer op.' (Merel Straathof)
Foto Jean-Pierre Jans
Jeanpierrejans.nl
Door de laatste jaren heersen bij ons veel wantrouwen en cynisme. We willen niet elke keer geconfronteerd worden met onderzoeken die wij vervolgens maar moeten zien te weerleggenGuido Egas van de bewonerscommissie