Bewoners kunnen gft kwijt in moestuin Bos en Lommer

Bewoners van Bos en Lommer kunnen sinds dinsdag hun groente, fruit- en tuinafval (gft) vierentwintig uur per dag kwijt in de buurtmoestuin. In de tuin aan de Jasper Leijnsestraat wordt het afval verwerkt tot compost voor de kweek van groente en fruit.

De gemeente gaat geen gft afval verzamelen Beeld anp
De gemeente gaat geen gft afval verzamelenBeeld anp

In april gaf wethouder Choho te kennen de komende tien jaar niet van plan te zijn om gft te scheiden in Amsterdam. Hier bedacht buurtbewoonster Natascha Hagenbeek iets op: gft voor de buurtmoestuin.

In de buurtmoestuin I Can Change the World With My Two Hands wordt compost gemaakt van het afval. Daarop worden vervolgens biologische groenten en fruit gekweekt.

Zo worden onder andere sla, de eigen Bos en Lommer-tuinboon, snijbieten, rucola, tomaten, pepers, augurken en allerlei soorten kruiden verbouwd.

Luik
Bewoners kunnen hun schillen, eierdoppen en koffieprut ook buiten openingstijden van de tuin kwijt door een speciaal luik in de voorgevel. Stadsdeel West financiert de moestuin.

Mensen van de buurttuin gaan binnenkort langs de deuren in Landlust en andere wijken in de buurt van Bos en Lommer met gft-wijzers. Daarop zal staan wat gescheiden kan worden en wat niet.

Win-win situatie
"Het is een mooie manier van hergebruik van afval. Een echte win-win situatie. Niemand hoeft meer te wachten tot de tuin open gaat en door het luik maken we het onszelf ook makkelijk," aldus Hagenbeek.

"We willen in de toekomst de composthoop vergroten als de inzameling succesvol blijkt. Er zijn nu al positieve reacties: mensen zijn superblij dat ze hun gft kunnen inleveren. We horen ook over mensen die met de hele straat mee willen doen."

Een woordvoerder van wethouder Choho zegt enthousiast te zijn over het initatief. "We juichen eigen iniatieven van buurtbewoners alleen maar toe. Het lijkt mij een goed idee dat de mensen zelf het eigen heft in handen nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden