Bewoners Kinker- en Bellamybuurt verzetten zich tegen komst hotels

Bewoners van de Kinkerbuurt en de Bellamybuurt bundelen hun verzet tegen de vestiging van een pand met onder meer een longstay-appartementenhotel in de Jan Pieter Heijestraat, hoek Borgerstraat. Ze zeggen dat het gebouw drukte aantrekt en in strijd is met het bestemmingsplan.

Ton Damen
Jan Pieter Heijestraat in West Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)
Jan Pieter Heijestraat in WestBeeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Stadsdeel West en de ondernemer houden 26 januari een informatieavond in Het Sierraad 'om de zorgen van de buurt weg te nemen'. 'Maar dat hoeft niet,' zegt Arina Schimmel, buurtbewoonster. 'Wij hebben geen zorgen, maar we willen dat het plan met het hotel van tafel gaat en dat er gewoon woningen komen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.'

Niet serieus
De bewoners zelf komen vanavond bij elkaar. De actiegroep 'Longstaynoway' zet druk op de zaak, omdat hij zich door het stadsdeel onvoldoende serieus genomen voelt.

De bewoners hebben zevenhonderd zienswijzen tegen het hotelcomplex ingediend. Zij vrezen echter dat het stadsdeel daar niet veel mee doet. In het beste geval gaat er een advies naar de gemeenteraad. De tegenstanders zijn van plan maximaal gebruik te maken van hun democratische rechten om de plannen tegen te houden.

Gerolf Bouwmeester, de verantwoordelijke portefeuillehouder van de bestuurscommissie van West, is gevraagd vandaag op de bewonersvergadering zijn reactie te geven. De bewoners hebben veel vragen die volgens hen onbeantwoord blijven.

Veranderde plannen
Het aanvankelijke plan was op de plek twintig dure, levensloopbestendige koopwoningen te bouwen. Daartoe werden in 2009 35 sociale huurwoningen gesloopt.

Vorig jaar zomer veranderden de plannen. Projectontwikkelaar Van Wijnen wil een hotel met 55 appartementen bouwen, waar gasten een half jaar blijven. Verder moet het pand onderdak gaan bieden aan een biologische supermarkt, horeca en aan een detailhandelszaak.

Van Wijnen zou er ook 'groene toeristen' willen huisvesten, toeristen die simpel gezegd geen lawaai en rotzooi maken en met openbaar vervoer komen. Maar daar geloven de tegenstanders niet in. 'Dat wordt gezien als gewoon een term om het aantrekkelijker te maken,' zegt een betrokkene.

Langs elkaar heenwerken
Volgens het stadsdeel is het bestemmingsplan vorig jaar zomer al gewijzigd. Aanvankelijk was de locatie aangewezen als woongebied, maar op 6 januari zei Bouwmeester in de bewonerscommissie dat het oude bestemmingsplan niet meer gold.

Vanavond is ook de buurtborrel die bewoners van West hebben georganiseerd tegen een ander hotel. Dat betreft Cityhub, met plannen voor vijftig slaapcabines in een voormalige garage, die worden gerealiseerd op de hoek van de Bellamystraat en de Ten Katestraat.

SP'er Gabi Choma, namens de bestuurscommissie de 'oren en ogen' in deze buurt, zegt dat de bewoners en het stadsdeel langs elkaar heenwerken. De inspraak in stadsdelen is volgens haar niet goed geregeld.
Buurtbijeenkomsten vandaag: Longstaynoway, Eerste Helmersstraat 106, 20.00 uur; en Halte 3, De Hallen, Hannie Dankbaar Passage 33, 20.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden