Plus

Bewoners K-buurt participeren zich suf - zonder resultaat

Een levendig plein is de grote wens van de K-buurt in Zuidoost. De bewoners participeren zich suf, maar tot nog toe zonder resultaat.

Schets van het plein bij metrostation Kraaiennest, zoals de bewoners van de K-buurt het graag zouden zien Beeld Sanne Danz

Daar zaten ze weer, de bewoners van de K-buurt in Zuidoost. Nu als insprekers bij de gemeenteraad, na al twee jaar met het bestuur van het stadsdeel in de weer te zijn geweest, telkens met hetzelfde verzoek: geef ons een plein dat kan uitgroeien tot het kloppende hart dat de buurt zo hard nodig heeft.

Dat verzoek is een inbreuk op de ­bestaande plannen voor de bouw van drie hoge blokken met enkele honderden woningen op de strook langs de Karspeldreef, rechts van metro­station Kraaiennest.

In die plannen is een plein van duizend vierkante ­meter opgenomen. "Een korfbalveldje," schampert Mike Brantjes van ­actiegroep Hart voor de K-buurt.

Niet de bruisende dorpskern zoals de ­bewoners die het liefst zien verschijnen. "Het ontwerpbestemmingsplan is meer dan tien jaar oud," zegt Brantjes. "Tijdens de crisis is het plan in de ijskast beland. Twee jaar geleden het weer afgestoft. Maar de K-buurt is in die periode drastisch veranderd."

Geen bankje
Het behoud van de klusflat Kleiburg bijvoorbeeld heeft nieuwe energie aan de buurt gegeven, en honderden actieve bewoners. "Het beleid in de
K-buurt is lang gericht geweest op ontmoediging," zegt Brantjes. "Er ­waren hier forse problemen met drugs, dus mensen moesten vooral niet blijven hangen in het gebied."

Het ontwerpbestemmingsplan ademt nog steeds die geest, ­vinden de buurtbewoners. "Je vindt rond het ­nieuwe winkelcentrum nog geen bankje. Wij willen juist een uitnodigend gebied, een plek waar ­bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Het stadsdeel heeft die draai niet kunnen of willen ­maken."

Ondanks aandringen van de buurtbewoners, die zich twee jaar lang suf participeerden, en de bestuurscommissie die er bij het dagelijks bestuur middels een motie op aandrong de wensen van de buurt toch vooral mee te nemen. Toch is het ontwerp-­bestemmingsplan nu ongewijzigd naar het college gegaan voor groen licht van de gemeenteraad.

Met alle voorstellen van de bewoners is niets gedaan, net zo min als met het schetsontwerp dat een van de bewoners van Kleiburg maakte voor een plein rondom het metrostation. "Wij waren daar enthousiast over," zegt Brantjes. "Maar je merkt dat ­bestuurders en ambtenaren gewoon niet weten wat ze ermee aan moeten."

"Het bestuur heeft de mond vol van participatie," concludeert Henk van de Belt, "maar in de praktijk stelt het niets voor." Van de Belt is al heel lang zeer actief in de buurt, maar verzucht dat hij soms met de gedachte speelt om het bijltje erbij neer te gooien. "Je hebt af en toe een succesje nodig, ook om de buurt betrokken te houden."

Ondenkbaar
Het bestuur geeft een dubbel signaal af, vinden de actieve bewoners. ­Betrokkenheid wordt gewaardeerd, maar het mag niet leiden tot een wijziging van de plannen. Van de Belt: "Wij willen co-creatie, waarbij bestuur, ambtenaren en bewoners op basis van gelijkwaardigheid aan een plan werken. Dat is ondenkbaar."

Mike Brantjes vestigt zijn hoop op de gemeenteraad. Er zijn verschillende raadsleden een kijkje komen ­nemen in de buurt, en volgens hem hadden die wel begrip voor het standpunt van de ­actiegroep. "Ook wethouder Eric van der Burg lijkt belangstelling te hebben voor een experiment in de K-buurt. Dat zou prachtig zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden